Куповање морских плодова може бити компликовано, посебно за оне који немају искуства. Некима је тешко да се ослоне само на чуло мириса, али срећом, наше очи могу да буду од велике помоћи.
Када желите да будете сигурни да сте одабрали свежу рибу или шкољке, добро је да обратите пажњу на следеће:
Начин на који је изложена
Прво правило је једноставно - ако вам се на први поглед не свиђа како производ изгледа, чак и када не можете прецизно да одредите шта није у реду, онда не би требало да га купујете. Ово се односи и на начин на који се продаје, објашњавају кувари и продавци за "Хафингтон пост".
Управа за храну и лекове у Америци препоручује да риба коју купујете буде искључиво из фрижидера, да мора да буде окружена измрвљеним ледом или да је изложена на једном дебелој, великој коцки леда. Осим што изгледа примамљивије, на овај начин се регулише температура и безбедност хране.
Очи и реп
Ако је изложена цела риба, погледајте јој очи. Да ли су бистре или замућене? Да ли делује као да су "утонуле"? Стручњаци сматрају да очи рибе треда да буду блиставе, скоро као да су живе и да вас гледају. У случају да њене очи нису довољно светлуцаве, вероватно није свежа и боље је да је избегнете.
Додају да ако риба изгледа суво или благо савијено, што се најбоље примећује по њеном репу, то значи да је температура на којој се налази или на којој се претходно налазила била неадекватна.
Смеђе шкрге
Ако су шкрге тамне, то је прилично јасан знак да је риба дуго стајала. Свежа риба треба да има црвено-розе шкрге и стручњаци саветују да не узимамо рибу на којој је овај део тела (као и крв на њој) попримила смеђу нијансу. Ове визуелне промене нису пожељне ни када је у питању рибљи филе.
Друга боја коју треба да избегавате је сива, посебно ако изгледа као да се преко њега налази "млечни слој", јер је то јасан знак да је риба дуго стајала на отвореном.
Суве шкољке
Шкољке, остриге и дагње требало би да стоје на леду и увек морају да изгледају влажно, а не исушено. Такође, важно је да имају тамну боју, јер што дуже стоје, то ће љуштура постати светлија и појавиће се прашкасте, беле мрље.
Ако има било какве течности у посуди у којој се чувају, требало би да буде бистра, никако мутна. Стручњаци додају да, када су у питању остриге, морате да обратите пажњу на мирис када их отворите - требало би да миришу на океан и да буду пуне слатке течности, али ако миришу непријатно или су изнутра суве, онда не би требало да их користите.
Интересантно је да ће љуштуре ових производа почети да шире непријатан мирис много пре него што риба шири непријатан мирис, тако да је добро да пажљиво помиришете сваки производ пре куповине.
"Ружни" шкампи
Шкампи треба да буду прозирни и блистави, али ако делују суво и ако имају црне тачкице на љуштури, то значи да нису свежи.
Стручњаци саветују да шкампе купујете када су замрзнути, па да их оставите у хладној води да се постепено одмрзну. Ово би требало радити одмах пре него што их припремите, да не би дуго стајали, јер могу брзо да се покваре. Тада ће им мирис постати киселкаст и непријатан, а исто важи и за јастога и рака.
На крају, морате пажљиво да бирате продавца. Најбоље је да је то неко коме верујете, кога вам је особа од поверења препоручила и неко ко се не устручава да каже одакле и када су достављени производи.