Чување кафе чини се да је прилично једноставно, али некада чак и код оваквих свакодневних задатака можемо да направимо грешку, јер не размиљшамо превише о њима. "Увек кажем да све што је добро за човека, лоше је за кафу - то укључује влагу, светлост и ваздух", објашњава бариста Ђион Хан за "Хафингтон пост". "Правилно складиштење је веома важно за одржавање квалитета кафе."
Исти принцип се односи и на зрна и на млевену кафу, само што млевена кафа може брже да изгуби укус без обзира на начин складиштења, јер нема природни заштитни слој као зрна. Зато је препоручљиво да је што боље чувамо, како бисмо јој продужили трајање и укус.
Свака врста кафе се продаје у чврсто затвореном паковању, тако да морамо да се побринемо да, након што је отворимо, у њу допире што мање ваздуха. Најбоље је да је оставимо у оригиналном паковању, али ако одлучимо да користимо другачију посуду, онда мора бити тамне боје, тако да светло не допире до ње. Најбоље је да посуду чувамо на сувом, мрачном месту, где сунчева светлост неће директно да је обасјава, јер фотони из светлости могу да јој промене органска једињења.
Ако смо у новој посуди претходно чували другу врсту хране, кафа ће упити те мирисе и имати другачију (или чак непожељну) арому, тако да морамо веома добро да је исперемо. Ако користимо сапун, посуду морамо добро испрати на крају, да не би остали трагови мириса (или укуса) хемикалија у кафи. Такође би требало да сачекамо да се унутрашњост поптуно осуши пре него што је напунимо.
Да кафа не би оксидирала, исушила се и изгубила мирис и укус, посуду морамо да чврсто затворимо, тако да не пропушта ваздух. Ако је у питању кеса, онда би требало да буде добро везана или осигурана штипаљкама.
Да ли су фрижидер и замрзивач добро место за кафу
Када желимо да нам намирница дуже траје, логично је да ћемо је ставити у фрижидер или замрзивач. Међутим, да ли исто важи за кафу? Стручњаци кажу: Не.
Фрижидер је пун не само влаге, која није добра за кафу, већ и различите хране која има интензиван мирис, који отворена кафа може да упије када стоји у њему. Сигурно не желимо да нам јутарња шољица има арому белог лука или шунке, тако да је препоручљиво да се кафа не држи у фрижидеру.
Што се тиче замрзивача, правило је слично: Кафа ће упити мирисе хране или чак и мирисе самог замрзивача, тако да се њен укус може покварити. Иако ово није опасно по здравље, може да упропасти ужитак. Зрна могу да се чувају у фрижидеру/замрзивачу само у веома посебним условима, који се већином односе искључиво на кафетерије.
Ипак, ако још увек желимо да замрзнемо, најбоље је да је чувамо у вакуумираној, добро осигурнаој кеси, како влага, ваздух и мириси не би дошли до ње и на исти начин је вакуумирамо када одлучимо да је вратимо.