Физичарка из Бреше и координатора пројекта "Од наноструктура до вештачке интелигенције: електронски нос за заштиту и валоризацију винске баштине", креирала је овај уређај на универзитетском одсеку за физику.
"Електронски нос открива молекуларне биомаркере и утире пут новим методама контроле квалитета", наводи се у саопштењу Универзитета, преноси Анса.
Како се напомиње, храна и пиће емитују одређене молекуле гаса који могу да укажу на то да ли је производ свеж или покварен. Нос детектује ове молекуле биомаркера захваљујући анализи испарљивих компоненти и потенцијално се може применити у различитим областима као што је контрола квалитета, свежине и порекла производа.
Вино карактерише око 800 различитих органолептичких и испарљивих компоненти које идентификују не само његов хемијски састав или врсту коришћеног грожђа већ и његово порекло.
Последњих година, винска индустрија је захтевала све брже и поузданије технике за проверу порекла ДОЦГ или ДОЦ вина а употреба електронског носа, захваљујући високој осетљивости сензора је техника која постаје све популарнија у овој области.
Електронски нос је тестиран у лабораторији на различитим узорцима, као што су амонијак, ацетон и сирћетна киселина, што су индикатори фалсификованих вина.
Затим су на ред дошла и стварна испитивања разних вина, како за проверу њихове свежине, посебно генеричког белог вина за кување, тако и за препознавање различитих врста.
Тестирана су разна бела и црвена вина произведена у Ломбардији Pinot grigio, Pinot rosso, Lugana, Chardonnai, Sauvignon, Prosecco, Rime rose).
Показало се да је електронски нос способан да препозна свежину и порекло генеричког белог вина и да препозна различита вина са високом прецизношћу.