Магазин

Када је најбоље време за шољу млека

Млеко је добар избор протеина и калцијума, здраво је за кости. Помаже у мршављењу, јер нас дуго држи ситим. Иако је увек право време за шољу млека, дијететичари препоручују да га конзумирамо увече, јер ће нас додатно опустити.
Када је најбоље време за шољу млека© @ KamranAydinov/freepik

Још од малена, учили су нас да је млеко здраво за наше зубе и кости. Омиљени дечији напитак треба да се конзумира стално, кажу лекари, јер обилује минералима, витамина, протеинима и аминокиселинама које су потребне и у каснијим животним добима.

"Дневна конзумација млека обезбеђује есенцијалне хранљиве материје попут калцијума, витамина Д и протеина који су кључни за здравље костију. Такође, овај бели напитак подржава мишиће и јача имуни систем", објашњава Ведика Премани, дијететичар.

Конзумирање млека током дана корисно је за одржавање ситости и спречавања преједање. Нећемо погрешити ако га конзумирамо било када. Ипак, нутриционисти истичу да постоје одређене предности конзумирања топлог млека у вечерњим сатима, тачније пре спавања: "Млеко помаже у производњи мелатонина који утиче на бољи сан", наглашава Премани, а пише Вог Индија.

Колико млека треба да пијемо у току дана

Идеална дневна количина би била до три шоље: "Генерално, одрасли често имају користи од једне па до три шоље. Ова мера обезбеђује есенцијалне хранљиве материје попут калцијума, витамина Д и протеина без прекорачења препорученог дневног уноса калорија", објашњава Премани.

Млеко после вежбања има велике користи

Испијање млека после тренинга подржава раст мишића и побољшава композицију тела, говоре истраживања. Жене које су пиле млеко без масти 5 дана након тренинга снаге имале су већа побољшања у мишићној маси и губитку масти, у поређењу са онима које нису пиле млеко уопште, говори тромесечна студија објављена у Нашонал Лајбери оф Медисин.  Дакле, најбоље време за пијење млека за подстицање раста мишића и губитка тежине је непосредно након вежбања, пише Хелтлајн. 

Како укључите млеко у свакодневну исхрану уколико имамо проблема са верењем

Уколико нам стомак реагује на млеко, нутриционисти саветују да направимо паузу, али да га се не одричемо у потпуности. У тим случајевима, опције без лактозе су препорука, као и ферментисани производи попут јогурта или кефира.

image