Међу зимским даровима природе истиче се воће које је неправедно често занемарено, али које нуди низ благодети за наше тело и ум. Нар, који са својом атрактивном ружичастом бојом и специфичним слатко-киселим укусом, није само укусан, већ је и изузетно хранљив. Ова воћка је извор витамина, минерала, влакана и антиоксиданата, што је чини драгоценим додатком свакодневној исхрани.
Може се јести као ужина, као састојак у хрскавој салати и преливима или се може исцедити и пити (мада се више препоручујр да се конзумира цело семе, јер се тако добија већа количина влакна).
Здравље коже
Једна од кључних предности конзумирања нара је његова способност да побољша здравље коже. Студије су показале да редовно конзумирање сока од нара може побољшати отпорност коже на штетно ултраљубичасто зрачење, пружајући јој додатну заштиту и негу.
Осим тога, пигменти који нару дају његову карактеристичну боју, познати као антоцијани, имају снажна антиоксидативна својства која могу помоћи у борби против оксидативног стреса и знакова превременог старења. Што је воће тамније, то је већа количина ових корисних једињења.
Подстиче раст косе
Желите лепу, здраву и сјајну косу? Нар садржи есенцијалне хранљиве материје које могу играти кључну улогу у одржавању здраве косе и подстицању њеног раста. Богат је витаминима као што су витамин Ц, витамин К и неколико витамина Б, тако да пружа чврсту основу за исхрану косе. Количина витамина Ц посебно помаже у производњи колагена, интегралне компоненте која пружа структурну подршку праменовима косе.
Побољшава памћење
Антиоксиданти у нару могу да помогну код побољшања памћења, посебно у старијим годинама. Истраживања су показала да нутријенти ове воћке могу да ублаже оксидативни стрес у мозгу, што унапређује способност учења и побољшава краткотрајну меморију.
Може да спречи рак
Неколико истраживања показују да нар може да спречи одређене врсте рака и да се потенцијално може борити против рака у различитим фазама. Противупална својства и богат садржај полифенола штите ДНК од мутација и помажу у спречавању ширења рака. Истраживања сугеришу да нар може да помогне у борби против рака простате, дојке, дебелог црева и плућа.
Кардиоваскуларне болести
Нека истраживања указују да свакодневна конзумација сока од нара може да буде један од природних начина за снижавање крвног притиска. Сматра се да воће може да смањи холестерол липопротеина ниске густине (ЛДЛ или "лоши холестерол") и упале повезане са развојем срчаних болести.
Ко би требало да избегава нар
Иако је пун здравих хранљивих материја, препоручљиво је да се следеће категорије људи консултују са лекаром пре него што га додају својој исхрани:
Труднице и дојлије: С обзиром да још увек није познато какав утицај ово воће може имати на фетус или бебу у развоју, боље је да се мајке консултују са стручњаком пре него што конзумирају нар.
Људи који узимају одређене лекове на рецепт (статини, разређивачи крви и лекови за снижавање крвног притиска): Нар може или утицати на апсорпцију лекова у телу или изазвати друге нежељене ефекте.
Људи који имају дијабетес: Семе воћа нара има већи ниво шећера и угљених хидрата од другог воћа, тако да је препоручљиво да се они који болују од дијабетеса саветују са лекаром пре конзумирања.
Отварање нара
Ова укусна воћка је "захтевнија" од грожђа или јабуке, али постоји једноставан начин да се отвори. Можемо га исећи као поморанџу: Одсечемо сам врх и дно, па се у добијеном "кругу" назиру кришке воћке, раздвојене белом мембраном. Затим, направимо још 4 уздужна реза у мембрани, не дубља од 2 до 3 милиметра, па добијене кришке можемо ручно да раздвојимо и ослободимо семенке.