Како да изаберемо квалитетно маслиново уље у продавницама

Маслиново уље има многе здравствене предности - значајно утиче на смањење ризика од деменције, лошег здравља срца или ране смрти. Колико је заправо корисно, зависи од тога како се маслине беру, обрађују, како се складишти и користи. Како да знамо које маслиново уље је заправо најбоље? Стручњаци су сагласни и без дилеме истичу да је екстра девичанско маслиново уље најздравија верзија, јер се добија посебним процесом који задржава корисне материје.

На рафу где стоје маслинова уља, често не знамо које треба да купумо. Размишљамо се да ли да узмемо оно скупље или пак, оно које је увезено из Италије? Чињеница је да немамо појма шта је најбоље за нас, те често узимамо у обзир не тако битне факторе, а не оне које су заправо корисне за здравље и организам. 

Како се уље прерађује један је од најбитнијих фактора од којих зависи да ли је тај производ добар за организам, кажу стручњаци. Екстра девичанско маслиново уље је најздравија верзија јер се хладно цеди без високе топлоте или хемијских растварача. Специјална обрада помаже екстра девичанском уљу да задржи хранљиве материје.

"Велике здравствене погодности везују се компоненте у маслиновом уљу. Главна је олеинска киселина и показало се да је она веома корисна за организам", каже Тасос Кириакидес, биостатистичар.

Такође је важна и количина полифенола у маслиновом уљу, који су врста антиоксиданса и који помаже у заштити ћелија и утичу на запаљења у телу, наглашавају стручњаци.

Уље направљено од нежно убраних, веома зелених маслина које нису у потпуности сазреле је најбоље јер оне имају већу концентрацију здравих компоненти. Колико брзо маслине прелазе од бербе до прераде у уље је следећи кључни корак.

"Неке компаније имају своје машине за прераду где у року од два сата могу да уберу маслине са дрвећа, ставе га у поменуте машине и добију производ. Оваква обрада минимизира ризик од оксидације или ферментације плодова због предуго стајања након бербе. Треба нагласити да не би требало да прође више од неколико дана између бербе и обраде," рекао је Киријакидес.

Читати етикете - поред састава, налазе се још корисних информација 

Корисно је да знамо када и како се маслине беру, а те од податке од скора многи брендови су почели да стављају на декларације: "Флаше којима је потребно мање од три месеца да стигну од бербе до полица су најбољи избор", истиче Киријакидес. 

Код неких произвођача на етикетама се налазе QR кодови који воде до страница где се налазе информације о процесу производње производа.

Требало би потражити датуме бербе, прераде и флаширања, као и информацију о року трајања како бисмо добили најсвежији производ, поручују стручњаци.

Маслиново уље се чува у хладном окружењу и стакленој боци тамне боје: "Ако у продавници видите екстра девичанско маслиново уље на полици у близини јарких, великих светала и ако је боца топла, то је значи да не треба да га купимо", саветује је Кириакидес.

У кућним условима, чува се у фрижидеру

Поред информација о датумима бербе и прераде, још један начин да се процени свежина уља је укус: "Што је 'пунијег' укуса то има више здравствених користи. Ако је здравље примарни покретач да га купите, потрошачи би требало да траже она уља који су интензивнија, а не блага", наглашава је Џозеф Профаци, извршни директор Северноамеричког удружења за маслиново уље, а пише Си-Ен-Ен. 

Стручњаци саветују да уље конзумирамо одмах, а не да га одлажемо у кухињске полице кад га купимо: "Доследно држање уља у фрижидеру може продужити 'живот' фенола за још годину или две. Само га ставите на пулт мало пре него што прелијете салату како би се загрејало до своје нормалне конзистенције", саветује Киријакидес.