Магазин

Стопиран "пројекат века": Држава одустала од контроверзног плана обнове пирамиде у Гизи

Комитет за обнову пирамиде фараона Микерина у Гизи саопштио је данас да се од таквих радова одустаје. Радови на реконструкцији треће по величини пирамиде, која се налази на истом платоу где су и Сфинга, Кеопсова и Кефренова пирамида, изазвали су бес египатске стручне јавности као и велике реакције у свету.
Стопиран "пројекат века": Држава одустала од контроверзног плана обнове пирамиде у ГизиGetty © DEA / A. DAGLI ORTI

"Комитет за ревизију Микеринове пирамиде (МПРЦ) једногласно се противи поновном постављању блокова од гранитног кућишта, разбацаних око основе пирамиде пре више од хиљаду година", саопштено је из комитета, уз истицање важности одржавања садашњег стања пирамиде без измена, с обзиром на њену изузетну универзалну и археолошку вредност'', пренео је Си-Би-Ес њуз.

"Не постоји начин. Блокови уопште нису обликовани. Како се оно може вратити? Нема шансе, не можемо ни да утврдимо предвиђене локације блокова. То је немогућ пројекат", рекао је шеф комитета Захи Хавас.

Он је рекао да би поновно постављање блокова на најмању пирамиду Гизе укључивало употребу модерних материјала као што је цемент, што комитет не може да дозволи. За изградњу "новог слоја" пирамиде били су предвиђени гранитни блокови и наводно је реконструкција требало да представља "пројекат века", што је изазвало незадовољство археолошких стручњака и јавности, који су оштро критиковали ову одлуку.

''Правила свих међународних организација, попут Унеска и других, увек воле да задрже локацију онаквом каква јесте, без икаквих промена. Ово је једно од седам светских чуда. О пројекту је разговарало шест врхунских египтолога, инжењера и архитеката'', рекао је Хавас.
Прошлог месеца египатско-јапански археолошки тим ангажован је да осмисли пројекат реконструкције спољних приземних гранитних делова пирамиде.
Према плану, предвиђено је да се ископају и испитају десетине великих гранитних блокова око основе пирамиде, са циљем да се на крају поново инсталирају око спољашњости пирамиде како би се вратила у стање како се верује да је изгледала када је изграђена пре више од 4.000 година.

Пирамида фараона Микерина сада има између три и осам редова гранитних блокова око своје основе, али је првобитно имала 16 редова блокова који су се уздизали на све четири стране пирамиде.

image