Магазин

Вук без проблема прошетао кроз пола Европе

Истраживачи су ушли у траг кретања сивог вука немачког порекла, који је прешао три државе на путу до североисточне Шпаније. То је до сада, најдуже путовање документовано за ту врсту, саопштено је из Аутономног универзитета у Барселони.
Вук без проблема прошетао кроз пола Европе© Milo Weiler/unsplash

Мужјак сивог вука, означен као GV1909m, прешао најмање 1240 километара од његовог родног места у Нордхорну, у Доњој Саксонији. Прошао је преко Француске, па се појавио у близини села у каталонским Пиринејима где је последњи пут детектован у фебруару 2023. године.

Научници истичу да је овај јединка "пример физичког капацитета вука, који је прошао кроз пределе који су били насељени".

Лабораторије за молекуларну генетику у Немачкој, Француској и Каталонији заједнички су анализирала вучје фекалије које су биле кључне за праћење животиње. Такође, за откривање трагова вука у Шпанији помагао је и пас трагач.

Верују се да су овако дуга путовања и насељавања вукова у другим удаљеним подручјима од велике важности за њихову генетику и парење, као и квалитетније потомке.

Највећа раније забележена раздаљина коју је вук прешао била је 1092 километара, када се кретао између Норвешке и Финске.

Иначе, све је већи број вукова широм Европе долазе у сукоб са локалним пољопривредним и ловачким заједницама који захтевају јаче мере о спречавању напада на стоку, што је подстакло Европску Комисију да преиспита њихов статус "строго заштићене" врсте, пише Ројтерс.

image