Ове намирнице вероватно превише дуго држите у остави

Колико дуго вам стоји паковање прашка за пециво или соде бикарбоне? Јесу ли прошле недеље, месеци или чак године? Да ли се сећате када сте последњи пут купили нове залихе маслиновог уља или браон шећера? Иако ове (и још многе друге) намирнице можда не користимо свакога дана, то не значи да је препоручљиво да исувише дуго стоје у остави.

Знамо да многе намирнице могу да стоје ван фрижидера дуг временски период, а да се не покваре. Међутим, чак и "најиздржљивија" храна неће имати исти квалитет након неколико месеци.

Орашасти плодови

Ове намирнице обично садрже велику количину уља у себи, па после неколико месеци стајања у остави могу да ужегну.

Знаци да ораси и семенке више нису у најбољем стању ужегли су мирис траве, тамна боја и уљани изглед. Да бисте сачували оптималну свежину и дуговечност орашастих плодова, ставите их у кесу за замрзивач и слободно их држите у фрижидеру и до годину дана.

Прашак за пециво и сода бикарбона

Кесице прашка за пециво и соде бикарбоне које дуго стоје, временом ће изгубити своје дејство, што значи да се колач који спремате са овим прашком вероватно неће подићи. Њихову "моћ подизања" можете тестирати малим експериментом у кухињи: све што би требало да урадите је да помешате соду бикарбону са сирћетом, а прашак за пециво са врелом водом. Ако се обе запене и крену да бубре, значи да су састојци још увек довољно свежи за печење.

Маслиново уље

Светлост и топлота нису погодни за маслиново уље. Не би требало да се разболите од старе флаше маслиновог уља, али отворена боца може да добије непријатан мирис након шест месеци. Ако маслиново уље не користите често, купите онда малу бочицу, да бисте је могли искористити пре него што се укус поквари.

Браон шећер

Отворена врећа смеђег шећера може да се осуши и стврдне након излагања ваздуху ако стоји око четири месеца у остави. Да бисте спречили да се ово догоди, убаците смеђи шећер у пластичну кесу која се може добро завезати затворити или у херметички затворену посуду.

Поврће у конзерви

Можда мислите да конзервирано поврће може да траје веома дуго, али што дуже стоји на полици, већа је вероватноћа да ће се текстура конзерве изменити, а поврће ће добити метални, лимени укус. На пример, конзерве са високим садржајем киселине (као што су кисели краставци) могу трајати 12 до 18 месеци, док конзервирано поврће са ниским садржајем киселине, попут кукуруза, може трајати до пет година.

Стручњаци препоручују да за ове намирнице примењујемо методу "први улази, први излази", то јест да не користите намирнице које су тек купљене, ако оне које већ дуго стоје на полицама још увек нису искоришћене.  

Житарице

Након три месеца, отворена кутија житарица ће постати устајала од излагања ваздуху. С друге стране, затворена кутија може да траје и до годину дана. Међутим, рок трајања може варирати, посебно ако житарице садрже орашасте плодове, који су склонији оксидирању. Иако не представљају велики ризик за здравље, али укус вероватно неће бити пријатан.

Бели лук

Популарни додатак храни најбоље је чувати у тамној, хладној остави. Најбоље је искористити их у року од три до пет месеци. Када се чува предуго, бели лук може да се смежура или почне да клија. Иако ово није штетно, значи да намирница више није најбољег квалитета.