Магазин

Ипак није најстарији: Пас Боби постхумно изгубио Гинисову титулу најстаријег пса на свету

Гинисова књига рекорда (GWR) укинула је титулу "најстаријег пса на свету" коју је прошле године доделила сада угинулом португалском псу по имену Боби, пошто није пронашла уверљиве доказе да је он живео више од 31 године, наводи се у данашњем саопштењу.
Ипак није најстарији: Пас Боби постхумно изгубио Гинисову титулу најстаријег пса на свету© Tanjug/AP/Jorge Jeronimo

Након притужби појединих ветеринара који су изразили сумњу у његове године, GWR је прошлог месеца започела званичну ревизију титуле издате прошлог фебруара, када је речено да Боби има 31 годину и 165 дана, чиме је оборио рекорд који је од 1939. године држао аустралијски пас који је угинуо са 29 година и пет месеци, пренео је Ројтерс.

Боби, расни Алентејски пастирски пас, који је свој живот провео у селу у централном Португалу, угинуо је у октобру. Његова раса обично има животни век од 12 до 14 година.

Марк Мекинли, директор евиденције у GWR, рекао је да се испоставило да подаци о микрочипу, који је био централни доказ за Бобијеве године, нису били потребни за псе рођене пре 2008. године.

"Без убедљивих доказа који су нам сада доступни, једноставно не можемо да задржимо Бобија као рекордера и искрено тврдимо да одржавамо високе стандарде које смо сами поставили", истакао је Мекинли.

Бобијев власник, Леонел Коста, није се оглашавао.

image