Микроталасна пећница се данас може пронаћи у готово сваком дому. А како и не би, када за само 30-ак секунди до минут може загрејати сваки оброк. Међутим, због начина на који она функционише, односно емитовања микроталаса који утичу на молекуле хране приликом грејања, врло је важно да водимо рачуна о избору намирница или готових оброка које у њу намеравамо да ставимо.
О томе које готове оброке ни случајно не би требало да подгревамо у микроталасној пећници јер постају токсичне, као и то томе које намирнице губе своје нутритивне вредости приликом загревања у овом уређају за радио Спутник говорила је нутрициониста Рима Мојсенко.
Брза храна
У микроталасној пећници ни у ком случају не треба подгревати готову храну која у себи има висок садржај трансмасти. Најбољи пример за то јесте брза храна пупут бургера, помфрита, крофни и сличних оброка. Конзумирањем овакве хране поновно загрејане у микроталасној пећи може се озбиљно нарушити здравље.
"Природне масти се под утицајем микроталаса претварају у трансмасти, док трансмасти које се налазе убрзој храни под утицајем тих таласа могу постати токсичне", упозорава Мојсенко.
Када је реч о осталим намирницама које би требало избегавати када је реч о подгревању у микроталасној пећници, нутрициониста издваја оне које садрже масти. Млеко и формуле за дохрану беба су можда и најбољи примери оваквих намирница.
Храна се не сме подгревати више пута, и мимо микроталасне
Уместо тога, нутрициониста препоручује да се храна која садржи масти подгрева искључиво на шпорету у чинији или тигању. Наравно, уколико је у питању прво подгревање хране након што се она охладила, али не и друго или треће. У супротном, молекули хране се разграђују и губе своја нутритивна својства.
"Приликом подгревања хране два или више пута разграђују се не само молекули масти, који постају токсични, већ и молекули беналчевина и угљених хидрата", наводи нутрициониста. Таква храна, која је изгубила део својих нутритивних својстава, више није оброк који је здрав и користан, већ само гомила "празних" калорија.