Магазин

Да ли вода пре оброка заиста подстиче мршављење

Ако сте икада покушали да изгубите килограма, вероватно сте добили савет да пијте доста воде. А посебно да попијте пуну чашу овог напитка пре сваког оброка. Да ли ова тврдња заиста има утемељено, научно објашњење или је још један мит у кој радо верујемо?
Да ли вода пре оброка заиста подстиче мршављење© Karolina Grabowska/pexels

Разне савете и препоруке у вези са мршављењем чујемо свакодневно. Добро је да избегнемо угљене хидрате, приклонимо се избалансираној исхрани, редовно вежбамо, довољно спавамо. Ту се често "провлачи" један предлог за који смо изгледа сви чули - да пијемо чашу воде пре сваког оброка, јер ћемо тако се осећати ситије, а самим тим ћемо мање јести. Па, има ли ово смисла и шта кажу стручњаци?

Одређене студије иду у прилог овој теорији, али су мале или краткорочне

Стомак шаље сигнале мозгу да је време да престанемо да једемо кад смо сити, а претпоставља се да пијење воде пре оброка шаље сличне сигнале.

Чак неке студије подржавају ову теорију. На пример, старији испитаници који су пили пуну чашу воде пре оброка имали су тенденцију да једу мање од оних који нису. Друга студија је открила да су људи који су се придржавали нискокалоричне дијете и пили више воде пре оброка имали мањи апетит и већи губитак тежине током 12 недеља од оних на сличној дијети без пијења додатне воде. Али ниједна студија није проценила утицај додатног пијења воде на дугорочни губитак тежине.

Иако су одређене студије пружиле извесну подршку овом објашњењу, новија истраживања не проналазе доказе да вода за пиће помаже у сагоревању много калорија, пише Хелт Харвард.

Иако неки докази сугеришу да чаша воде помаже у губитку килограма, те студије су углавном мале или краткорочне, или су засноване на експериментима који су рађени на животињама. Чак су и позитивне студије откриле само скромне користи.

Ипак, у одређеним ситуацијама вода помаже у смањењу калорија које уносимо

Вода коју пијемо мора да се загреје до телесне температуре, што је процес који захтева да тело троши енергију. Енергија потрошена на ово - названа термогенеза - могла би надокнадити калорије из оброка.

Научници напомињу да понекад идемо у кухињу да нешто поједемо када смо заправо жедни. Пијење воде може нас спасити од конзумирања непотребних калорија - а то би могло да подстакне губитак тежине.

Хидратација побољшава капацитет вежбања, битна је за мишиће

Умор мишића, грчеви и исцрпљеност могу бити узроковани дехидрацијом. Због тога се препоручује додатна хидратација пре вежбања, посебно спортистима који тренирају у топлим окружењима. 

image