Колико дуго можете оставити мачку саму код куће? Изненадићете се када чујете мишљење ветеринара

Мачке су познате као врло независне животиње које не само да не захтевају шетњу, већ су и доста незаинтересоване за социјализацију. Без обзира на то, власници ових љубимаца су често у недоумици колико могу да оставе своју мачку саму.

Када је реч о степену одговорности приликом доласка кућног љубимца у нову породицу, ту нема дилеме - било да је у питању пас, мачка, папагај или хрчак, она је стопроцентно на власнику без обзира о којој животињи је реч. Али, када говоримо о времену које је потребно посветити љубимцу, као и о времену које он може провести без нашег друштва - разлика постоји.

Власници паса врло добро знају да од куће могу бити одсутни највише 8 до 10 сати (колико обично траје један радни дан), а да је све преко тога за њихово четвороножно мезимче велики стрес, како психички, тако и физички. Међутим, власници мачака су често у недоумици, будући да су оне доста самосталније и мање захтевне од паса. Мистерију је разрешио један ветеринар.

Од чега зависи колико мачка може остати сама код куће

Време које једна мачка може провести сама у стану може зависити од различитих фактора. Први, а можда и најважнији јесте узраст кућног љубимца. Ово је некако и логично, имајући у виду да од старости животиње зависе и степен формираних навика, као и њена потреба за друштвом или негом. Други, ништа мање важан фактор јесу физичко и ментално здравље мачке, као и степен њене (или њихове) самосталности.

Маче не би требало остављати само дуже од 6 сати дневно

Уколико је у питању маче које и даље зависи од свог власника када је реч о исхрани, и које још увек није научило да обавља нужду у за то предвиђеном месту, одсуство дуже од 6 сати може представљати изазов за обоје. Не само да нови члан породице може да прегладни, већ и да направи неред по стану. Осим тога, мачићи су доста осетљивији на тескобу и страх, па своју анксиозност могу испољити на најразличитије начине.

Колико дуго можемо одраслу мачку оставити саму

Међутим, уколико је у питању одрасла животиња, која већ има формиране навике, она без проблема може остати сама код куће и до 48 сати, поручује ветеринар и стручњак за понашање мачака, Мајкл Томпсон. Наравно, уколико постоји потреба да се кућни љубимац толико дуго оставља без надзора, власник јој мора обезбедити и довољне количине хране и воде за пиће. Такође, уколико је мачка навикнута на игру, од помоћи могу бити и посебне играчке.