Магазин

Ултра-прерађена храна има исти ефекат на здравље као цигарете, тврде научници

Исхрана богата ултра-прерађеном храном може бити штетна за сваки део тела, показало је недавно истраживање. Конзумирање хлеба, пецива, готових јела, као и житарице које имају вештачке шећере повезано је са повећаним ризиком од 32 здравствена проблема, укључујући рак, дијабетес и поремећаје менталног здравља.
Ултра-прерађена храна има исти ефекат на здравље као цигарете, тврде научници© freepik

Храна богата са високим садржајем масти, соли и шећером, без или са мало витамина и влакана доноси непојмиве штете организму и целокупном здрављу. Истраживачи су изнели убедљиве доказе који говоре да честа конзумација овакве хране повећава ризик од можданог или срчаног удара за чак 50 одсто.

Они који највише једу ултра-прерађену храну, као што су пецива, грицкалице, газирана пића, готова јела, имају између 40 и 66 одсто већи ризик од умирања од срчаних болести, резултати су највеће досадашње анализе која је објављена у Би-Ем-Џеј журналу. Такође је била знатно већа вероватноћа да им се дијагностикује гојазност, проблеми са плућима и спавањем.

Штетна као и цигарете, треба ставити велика упозорења на амбалажама

Ову храну, научници су упоредили са дуваном и пушењем и истакли да су "јавне политике и акције од суштинског значаја" и позвали су све медицинске раднике да хитно реагују и направе одређене смерице, преноси Дејли мејл. Јасно су нагласили да се њихова забрнутост односи на ултра-обрађену храну која обично садржи хемикалије вештачке боје и заслађиваче, конзервансе, који како је познато, утичу на здравље.

"Требало би поставити ограничења на продају ових производа и ставити упозорења 'забрањено у школама и болницама или близу њих'", кажу научници.

Ултра-прерађена храна - зло из амбалаже

Оваква јела садрже боје, емулгаторе, ароме и друге адитиве. Обично пролазе кроз вишеструке индустријске процесе за које је истраживање открило да деградирају физичку структуру хране, чинећи је брзом за апсорпцију. Ово заузврат повећава шећер у крви, смањује ситост и оштећује микробиом – заједницу добрих бактерија од којих често зависи здравље. Адитиви у храни као што су ненутритивни заслађивачи, модификовани скробови, гуме и емулгатори такође утичу на микробиом, упале црева и метаболичке одговоре на храну, што такође може повећати ризик од срчаног и можданог удара.

У обимном прегледу су учествовали стручњаци из бројних водећих институција, укључујући школу јавног здравља Џонс Хопкинс Блумберг у Америци, Универзитет у Сиднеју и Универзитет Сорбона у Француској. 

Забрињавајући подаци

Велика Британија је најгора у Европи по једењу ултра-прерађене хране, чинећи око 57 одсто националне исхране, пише поменути портал. Сматра се да је управо оваква храна кључни покретач гојазности. 

image