Када припремамо тиквицу у јелима, о њој размишљамо као о поврћу и сервирамо је обично у сланим специјалитетима. Међутим, чињеница је да се према ботаничкој класификацији сматра воћем. Било како било, ова укусна намирница у само 100 грама има око 17 калорија, богата је калијумом, магнезијумом, калцијумом, витамином А и Ц. Незаобилазне су у редукцијским начинима исхране управо због мало калорија и влакана.
Здравствене користи од тиквица
Кора пуна витамина Ц и Б6
Уместо да гулите тиквице, размислите о томе да оставите кору. Не само да је препуна витамина Ц и витамина Б6, већ пружа и добар извор влакана, која помажу у редовном варењу и одржавању осећаја ситости. Само, обавезно добро оперите тиквицу и конзумирајте је без проблема.
Препуна антиоксиданата
Разна истраживања указују на потенцијалне предности тиквица у превенцији рака. Кључни играч у овоме може бити антиоксидант зеаксантин, који може помоћи у спречавању стреса, а потом и у могућој превенцији од рака. Други антиоксиданси који такође играју важну улогу у превенцији од карцинома укључују феноле, каротеноиде, хлорофиле и витамин Ц. Такође, једињења зеаксантин и лутеин у тиквицама смањују ризик од проблема са очима као што су катаракта.
Такође, конзумирање тиквица смањује упалне процесе у телу, а повољно се одражава на здравље костију.
"Тиквице су генерално корисне за све и лако се могу уврстити у различите планове исхране. Међутим, не постоји ниједно поврће, витамин или минерал који би био лек за здравствена стање или болест", наглашава Кери Ганс, нутрициониста, а пише Форбс Хелт.
Сервирати их у салатама, чорбама
Поврће без скроба има мало калорија, а доста хранљивих материја. Ова комбинација је најбоља за оптимално здравље и одржавање тежине, те је препорука да се што чешће једе. Оне могу да се једу сирове у салатама или са хумусом, одличан су додатак чорбама, а гриловане или печене се могу служити уз рибу или месо: "Пошто имају тако мало калорија и богате су многим нутритијентима, нема потребе да ограничавате порције", саветује Мелинда Џемполис, дијететичар.