Магазин

Бариста открива како да знате да ће кафа коју сте поручили бити лоша

Има ли горег осећаја од неукусне, "водене" кафе, посебно након што смо се радовали нашем омиљеном напитку? Због лоше припремљене кафе можемо да се осећамо "преварено", као да смо узалуд потрошили време и новац, јер смо ускраћени уживања. Ипак, један бариста је поделио на шта треба да обратимо пажњу ако желимо да избегнемо неукусну кафу.
Бариста открива како да знате да ће кафа коју сте поручили бити лоша© Pexels/Di Bella Coffee

Било да се ради о добијању погрешне наруџбине или трошење превише новца на разочаравајућу кафу, неукусно пиће нам заиста може покварити дан. Лоша кафа се не може увек избећи - грешке се дешавају свима. Ипак, знаци да кафа коју ћемо добити вероватно није идеална некада могу бити врло очигледни, тако да унапред можемо да проценимо да ли да уделимо посебна упутства или одустанемо од наручивања.

Један бариста је за "Бизнис инсајдер" поделио неке од највећих "црвених заставица" на које треба да обратимо пажњу ако желимо да избегнемо разочаравајућу кафу.

Избезумљени баристи не праве добра пића

Посао у угоститељству није за свакога, јер то може бити физички, ментално и емоционално захтеван посао, тако да ни најискуснији бариста није имун на пропусте.

Ако је у локалу велика гужва и запослени су веома заузети, а бариста преоптерећен наруџбинама, вероватно се неће довољно посветити вашем пићу. Генерално желите да онај који припрема вашу кафу буде миран и прибран, али ако бариста делује преоптерећено или успаничено, највероватније није довољно сконцентрисан.

Измешана радна места

Када није велика гужва, често ћете видети неке од запослених у кафићу како чисте, слажу залихе или обављају друге споредне послове. Међутим, ако постоји огроман ред и видите да неко бариста слаже шоље на пулту или чисти столове, то значи да ће за неколико секунди бити преплављен послом и мораће да прави пића за фрустриране и нестрпљиве муштерије. Под оваквим условима, сигурно је да ће приоритет бити количина готових наруџбина, а не квалитет.

Еспресо који стоји на отвореном неколико минута

Постоји много дебата међу баристима и љубитељима кафе о томе да ли шољица еспреса заиста може "умрети" (изгубити свој укус и текстуру), као и колико је времена потребно да се то догоди.

Велики мит је да шот еспреса може "умрети"за неколико секунди, јер многе квалитетне кафе би вероватно издржале до пет минута. Ипак, као и било који напитак, еспресо је најбоље послужити и конзумирати одмах. Дакле, ако приметите да бариста сервира неколико пића и оставља их да стоје нетакнуте дуже од минут или два, то није сјајан знак.

Не разумеју терминологију

Ако знамо шта волимо и исту наруџбину свакодневно тражимо у бројним другим кафићима, а бариста којем је говоримо делује збуњено, то можда значи да нема довољно искуства. У том тренутку је добро да потражимо неког другог (ако има више од једног) или одустанемо од поруџбине која ће потенцијално бити лоша.

Мало љубазности, велика награда

Иако бариста свесно неће да нам направи лоше пиће, неколико љубазних речи може да га мотивише да се додатно посвети нашем пићу, што може неочекивано да му побољша укус. Осим тога, поправићемо сопствено расположење, а и расположење радника.

  

 

image