Магазин

Бебе рођене за време пандемији су отпорније и мање склоне алергијама, говори студија

Научници уочавају разлике у развоју цревног система деце рођених када су на снази била ограничења - физичко дистанцирање, у поређењу са малишанима рођеним пре корона вируса.
Бебе рођене за време пандемији су отпорније и мање склоне алергијама, говори студија© tookapic/pixabay

Бебе која су одгајане када су била на снази социјална дистанцирања због корона вируса, имале су више корисних микроба добијених од мајки након рођења, што би могло да делује као одбрана од болести, открили су ирски истраживачи.

Научници сматрају да је то довело да "бебе пандемије" имају нижу стопу алергијских стања од очекиване, у поређењу са бебама пре ковида.

Налази, који су објављени у часопису Allergy, истичу користи за здравље црева за младе као резултат изолације током ковида. Такође, наглашавају се и ниже стопе инфекције.

Истраживачи су анализирали узорке фекалија од 351 бебе рођене у прва три месеца пандемије, упоређујући их са групом пре пандемије. За прикупљање информација о исхрани, кућном окружењу и здрављу коришћени су онлајн упитници. Узорци столице су узети у периоду шест, 12 и 24 месеца, а тестирање на алергије је обављено у 12 и 24 месеца. Студија је истакла значајне разлике у развоју микробиома беба рођених током периода изолације у поређењу са бебама пре пандемије.

Наводи се да је само око пет одсто беба у изолацији развило алергију на храну до прве године, у поређењу са 22,8 одсто у групи пре ковида. Мање инфекција такође је умањило потребу за антибиотицима.

"Ова студија нуди нову перспективу о утицају социјалне изолације у раном животу на микробиом црева. Ниже стопе алергија код новорођенчади током изолације могле би истаћи утицај начина живота и фактора животне средине", каже професор Џонотан Хоурикејн, а пише Скај Њуз. 

Научници наглашавају да због смањене изложености људи и заштите од инфекције, само 17 одсто беба је био потребан антибиотик до прве године. Наглашава се да је истраживање обезбедила богато складиште података које ће бити корисно и да ће наставити да анализирају и истражују у будућности.

image
VV inauguration
banner