Магазин

Немац примио 217 вакцина против ковида

Упркос лекарском савету, Немац (62) се вакцинисао против ковида 217 пута. Међутим, истраживачи са Универзитета Ерланген-Нирнберг тврде да му ова количина имунизације није наштетила.
Немац примио 217 вакцина против ковида© freepik/freepik

Човек се самоиницијативно, приватно вакцинисао у року од 29 месеци, а овај случај је забележен у медицинском часопису "The Lancet Infectious Diseases", јавља Би-Би-Си.

"О случају смо сазнали из новина", рекао је др Килијан Шобер из одељења за микробиологију Универзитета Ерланген-Нирнберг, који је након тога контактирао  мушкарца ради тестирања пљувачке, као и свежих и замрзнутих узорака крви.

"Могли смо да узмемо узорке крви када је човек примио даљу вакцинацију током испитивања на сопствено инсистирање. Успели смо да искористимо ове узорке да утврдимо тачно како имуни систем реагује на вакцинацију", рекао је Шобер.

Доктор Шобер је био забринут да би хиперстимулација имуног система, који кроз вакцинaцију препознаје и бори се против ковида, поновљеним дозама могла да замори одређене ћелије.

Али истраживачи нису пронашли доказе за то код 62-годишњака, нити је било индикација да је икад боловао од овог вируса.

Хипервакцинација се не подржава

Истраживачи су истакли да не подржавају хипервакцинацију као стратегију за јачање адаптивног имунитета, а резултати њихових тестова на овом немачком пацијенту били су недовољни за доношење далекосежних закључака и препорука за ширу јавност.

"Тренутна истраживања показују да три дозе вакцинације, заједно са редовним допунским вакцинама за угрожене групе, остаје оптималан приступ", саопштено је на сајту универзитета.

image