Магазин

Највише беба добило имена Дуња и Лука - ево која имена су се још нашла на листи најпопуларнијих

Најпопуларније женско име у Србији дато бебама од 2011. до 2022. године било је Дуња, док су дечаци рођени у истом периоду најчешће добијали име Лука, показују подаци Републичког завода за статистику објављени у публикацији "Најчешћа имена и презимена".
Највише беба добило имена Дуња и Лука - ево која имена су се још нашла на листи најпопуларнијих© Michal Bar Haim/unsplash

На другом месту на листи најпопуларнијих имена међу дечацима рођеним од 2011. до 2022. године у Србији је Лазар, а затим следе Стефан, Никола и Алекса, док су се родитељи девојчица одлучивали најчешће за имена (поред Дуње), Софија, Милица, Сара, Николина, објављено је у публикацији "Најчешћа имена и презимена".

У Београду бебама женског пола најчешће су давана имена Софија, Дуња, Лена, Сара и Милица. Док су међу дечацима рођеним у Београду најпопуларнија имена била: Лука, Лазар, Стефан, Вук и Филип.

У Новом Саду је највише девојчица на рођењу добило име Софија, Милица, Дуња, Сара или Теодора. А када је реч о дечацима, то су: Лука, Стефан, Лазар, Никола и Вук.

На територији Ниша, најпопуларнија имена су Софија, Дуња, Лена, Мила и Николина, док су дечаци добијали имена Лука, Василије, Лазар, Вук и Михајло.

Најчешћа имена у Србији и комбинације имена и презимена

Извештај показује да су најчешћа женска имена у нашој земљи Јелена, Милица, Марија, док су мушка Драган, Александар и Милан.  

Најчешће комбинације имена и презимена су: Драган Јовановић (преко 2 200) и Јелена Јовановић (око 1 900).

На другом месту су Милица Јовановић и Зоран Јовановић, а затим следе Марија Јовановић и Александар Јовановић. На четвртом месту најчешће комбинације имена и презимена су Милица Петровић и Никола Јовановић, а пето место су заузели Јелена Петровић и Милан Јовановић.

Око 130 000 грађана се презива Јовановић, Петровића има близу 100 000, а Николића око 90 000.

image
VV inauguration
banner