Магазин

До трона у балканским ношњама

"Хтео сам да људи виде лепоту архаичне народне ношње која се чува сакривена само у музеју, не видимо је на живим бићима, овде девојке додају улоге ношњи", рекао је за РТ Балкан Павел Сурови, тренутно најнаграђиванији српски фотограф
До трона у балканским ношњама© Павел Сурови

"Нико није могао да заустави ову лепоту", говорио је аутор изложбе "Трон" Павел Сурови, чак ни у тренутку када је стварање фотографија деловало тешко. После освојених првих награда у Русији и многим земљама Европе, светске премијере изложбе у Паризу и Марибору, напокон је у Београду у Руском дому поделио фотографије са грађанима Србије.

Почео је да ствара у тешком и изазовном периоду короне. "Пробудило се све што је било похрањено у мени, музе су почеле да делују. Све је дошло спонтано. Људи мисле да сам се ухватио теме и да сам је проучавао. Не! Јa као да сам био вођен неким духом. Радио сам стално, без престанка, годину и нешто дана, јурио све те ношње по терену, сваки дан ишао код баке на таван да бих то склопио, нашао све елементе... Овај процес је јако дуг. Некад се ради и цео дан а не добијемо ни једну фотографију, па је зато све то јако напорно а потребно је јако пуно енергије и посвећености", објашњава нам аутор Сурови како је процес рада текао. Процес проналажења делова ношњи, уклапање са другим елементима, попут јабуке, мача и штапа, како би их фотографисао, био је мукотрпан и дуг.  

Фотограф Павел Сурови такмичио се за Србију и по други пут ове године добио прву награду жирија на ИБЕФФ фестивалу етномоде у Русији, у категорији модна фотографија. Пре две године победио је са словачким ношњама, а ове године су победили српски анђели и српске ратнице.

Народна ношња је доминантна на фотографији, али уметник каже да је она била само средство да дође до циља. "У иностранству људи прво примете погледе, они не познају нашу ношњу, нису субјективни, па одмах виде царицу Милицу, светог Николаја, виде управо то што сам желео. То је била и поента, да они одмах погоде. Неко може да види само лепу девојку у народној ношњи, а неко може да види и дубље, а онда елементи које држе у рукама, и позадина даље додају дубљу причу", каже нам уметник. Бавио се само ношњама којe га инспиришу и где може да исприча неку причу, а инспирисала га је мала икона Архангела Михаила, која је стајала на његовом столу све док није видео да анђео има женски лик, па је добио инспирацију да сви протагонисти буду жене.

Његове фотографије из дела изложбе под називом "Корона", красиле су ове године Сант Петербург, биле су на билбордима и на промо материјалима. "Русија је ставила фотографије Павела Суровог, уметника из једног малог села. Један велики балтички фестивал не боји се да стави словачку народну ношњу, да презентује његов фестивал и због тога сам веома захвалан", прича за РТ Балкан Павел Сурови.

Назив изложбе "Трон", у светском и духовном смислу представља борбу народа за моћ, престо. Различити народи кроз своју ношњу истичу своје аутентичне симболе и обележја, који их одређују као народ и тако чине јединственим и посебним.

"Имам још једно двадесет алегорија да припремим, а када то завршим припремам капиталну књигу "Трон", коју желим да шаљем магазину "Вог" али и свуда у свет".

Једна у низу алегорија имаће као тему и руску бабушку, која га, како каже, асоцира на словачку зимску бунду.

"То ће бити једна презентација Балкана, једна презентација и мене, али и свих ових народа који су на овим фотографијама", открива аутор изложбе своје планове.

image
VV inauguration
banner