Магазин

Уметник који је алергичан на своје радове

Скулптуре од цвећа које прави Господин Фантастични Цвет (Mister Flower Fantastic) престављају симболе уличне поп културе данас. До сада је сарађивао са многим светским брендовима и познатим личностима, иако се борио са многим предрасудама о свом раду.
Уметник који је алергичан на своје радове© David Bartus

''Најк'' патике израђене од ружа, ''Тимберленд'' ципеле са биљкама на врху, ''Луј Витон'' букет конструисан од коже... Ово су само неки од многих пројеката овог уметника. Иако су његове скулптуре постале тражене, инспирација за рад је потекла из тешког момента у детињству.

Када је био мали, деца из комшилука су почела да га физички малтретирају док је садио цвеће у Квинсу, у Њујорку. Након неколико година, помислио је како би те дечаке одвратио од нечега тако насилног, али на миран начин. Сетио се да су сви носили кошаркашке патике - па је креирао први пар обуће састављен од цвећа, за који је рекао да би им у том тренутку поклонио, да је могао.

Иако има тешку алергију због које му је препоручено да избегава биљке, његова љубав према раду је била велика a данас му маска на лицу и рукавице помажу да неометано ствара. Ово су постали и његови заштитни симболи, који му чувају идентитет. Чак је одлучио да их задржи на себи када је тенисерки Серени Вилијамс лично уручио скуплтуру коју је тражила од њега.

Храброст да почне јавно да показује свој рад се јавила када је једна од првих великих скулпура које је конструисао брзо била отета са улице. Из ове ситуације је видео позитивну страну, да неко заправо жели то што он ради, па је одлучио да објављује своје пројекте на Инстаграму.

Сматра да га је рад са цвећем научио стрпљењу и да данас живи по том принципу. Такође, додаје да се нада да се свако осећа позитивно када види његове радове, или да барем гледа на њих као на нешто интересантно и ново. Спој типично мужевних симбола уличне културе и женствених цветова нас наводи да преиспитамо стереотипе о строго ''мушком'' и ''женском'' изражавању. Уметник сматра да чак и они који су одрасли у најбруталнијим улицама могу препознати лепоту и нежност у свету, попут цвета.

image