Исхрана без угљених хидрата вам неће помоћи да изградите мишиће

Иако се исхрана базирана на уносу протеина и смањењу уноса угљених хидрата сматра "златним стандардом" када је реч о процесу изградње мишићне масе, ово правило није нужно ефикасно. Због чега је то тако, објаснио је шампион у бодибилдингу, Марк Тејлор.

Они који рекреативно тренирају, трудећи се да своје тело доведу до жељеног изгледа, а мишиће до идеалне форме, често исхрану базирају претежно на протеинима, будући да су они ти који су одговорни за изградњу мишићне масе. Међутим, оно што често рекреативци занемаре (или намерно елиминишу из исхране) јесу угљени хирдати, под изговором да ови макронутријенти доводе до гојења, што је супротно циљевима. 

Међутим, професионални бодибилдери увек наглашавају да је кључ успеха када је изградња мишића у питању управо исхрана која је богата угљеним хидратима. У свом интервјуу за Би-Би-Си Марк Тејлор, ветеран у бодибилдингу и носилац титуле Мистер Јуниверс, објаснио је које су предности овакве исхране и због чега су угљени хидрати заправо и пожељни у исхрани.

Од чега зависи процес изградње мишићне масе

Постизање тонуса мишића и њиховог волумена свакако зависи од тренинга. Они расту и развијају се услед повећања тежина са којима се ради или броја понављања у сетовима или серијама. Уколико је тренинг довољно јак, односно захтеван, мишићна адаптација током периода опоравка, то јест у данима између тренинга, доводи до постепених резултата.

Мишићи се формирају као последица баланса двеју фаза: мишићне синтезе протеина, током које се ткиво обнавља, и мишићне разградње протеина, у којој се ткиво такорећи цепа. Будући да су оба процеса неизбежна, прогрес у расту мишића зависи само од тога колико су они у међусобној равнотежи.

На који начин исхрана утиче на изградњу мишића

Прилагођена исхрана је ту да ова два процеса подржи. Протеини су врло важни у процесу синтезе, будући да садрже амино киселине попут леуцина, које су попут градивног ткива за мишиће. Али је још важнији унос неоподног броја калорија како би ефекат тренинга био на нивоу очекивања.

Ово се може постићи уз помоћ угљених хидрата, који су "јачи", а уједно, захваљујући лучењу инсулина у телу након оброка, укључени у други процес - разградњу протеина. Другим речима, у дефициту угљених хидрата настаје дисбаланс у процесима, а самим тим и стагнација у постизању резултата.

Како одабрати угљене хидрате

Избор хидрата може зависити од особе до особе, будући да се најбољи осећај и резултати моу очекивати само онда када се исхрани приступа интуитивно и у складу са личним потребама. Како наводи Тејлор, у његовом случају то су кромпир и каше, намирнице које су хипогликемијске и које спорије ослобађају шећере у организам.

Међутим, то не значи да је то идеалан избор и за остале вежбаче, било да су они рекреативци или професионалци. Тестенине или гранола у комбинацији са хипогликемијским намирницама такође могу дати одличне резултате и олакшати опоравак, али је то ствар личног избора.