Магазин

Да ли сте знали да можете да пишете писма Мона Лизи

Испред најпознатијег женског портрета на свету се свакодневно стварају огромне гужве у Лувру. Да Винчијева Мона Лиза вековима збуњује и фасцинира људе широм света, те свакодневно многи одлучују да јој лично пренесу своје мисли и утисак који је оставила на њих. Другим речима, бројни посетиоци Лувра остављају писма овој тајанственој дами.
Да ли сте знали да можете да пишете писма Мона Лизи© Wikimedia Commons/Public Domain

Посетиоци чувеног музеја Лувра у Паризу могу да примете мало поштанско сандуче у просторији поред оне у којој се налази чувена Мона Лиза. Ово сандуче није за остављање писаних утисака о поставци, већ за слање писма овој светски познатој дами са мистериозним осмехом.

Писма се годинама скупљају и чувају се у великој архиви музеја. Могу се пронаћи различите врсте папира, кратке и дуге поруке... Неки посетиоци се директно обраћају аутору, Леонарду да Винчију, питају га за животне савете или га моле да "подели" информације и детаље о његовом раду.

Ипак, највећи број писама је упућен Мона Лизи, а садржај варира од поетичног и тужног, до страственог и романтичног. Овај портрет вековима привлачи публику, толико да је кроз године забележено неколико емотивних писама које су обожаваоци оставили.

"Ово је тако благ поглед", приметио је у писму француски писац Алфред Думеснил 1854. године. "Али страствен као море, прождире."

На друге посетиоце је слика оставила интензивнији утисак, толико да је, према легенди, две године пре Думесниловог писма, портрет Мона Лизе навео француског уметника Лука Маспера да се баци са прозора са четвртог спрата свог хотела. "Годинама сам се очајнички борио са њеним осмехом", наводно је рекао у свом писму.

Многи и данас упућују своје мисли загонетној жени на слици, изјављују јој љубав, остављају свеће и мале поклоне, а неки посетиоци би наводно написали писмо у коме је "запросе".

Иако нико заправо не зна када је поштанско сандуче први пут постављено, људи су остављали поклончиће и писма Мона Лизи још од 19. века.

Део њеног јаког утицаја на посматрача може се приписати Леонардовом мајсторству у примени сфумата.То је сликарска технике која значи "нестало" или "испарило", која представља неприметно мале прелазе између светлости и боје, уноси динамику и "живот" у дело. У случају Мона Лизе, техника је омогућила Леонарду да ухвати сложеност израза модела.

Данас не морате да путујете у Париз да бисте јој оставили своју пошту, већ своје љубавно писмо можете послати на поштанску адресу музеја:

Musée du Louvre,

Service des publics,

A l’attention de Mona Lisa,

75058 Paris Cedex 01,

France

image