Ова мапа показује "посао из снова" за људе широм света: Које занимање је најтраженије у Србији

Интересантна мапа показује које занимање се широм света највише претраживало на интернету од почетка 2024. године. Најпопуларнији посао се појавио на врху претраге у чак 55 земаља, међутим овај посао није најтраженији у Србији. Код нас, а и у околним земљама, "каријера из снова" је мало другачија.

Све земље су означене посебним бојама, како би се разликовале претраге најтраженијих занимања. Фраза "како постати пилот" је укуцана 50.000 пута на интернету у јануару 2024. године, а најтраженија је у земљама као што су: Велика Британија, Шпанија, Ирска, Нови Зеланд, Кенија, Сомалија, Индија, Саудијска Арабија и Јапан, према анализи сајта за каријере "Џобсикер".

Други најпопуларнији посао на планети је стјуардеса. Ова професија има 29.000 претрага и најпопуларнија је у Америци, Канади, Мексику и Бразилу.

На трећем месту је моделинг, са 25.000 претрага на глобалном нивоу. Можда је изненађујуће, али и у Србији је бити модел избор број један, као и у Хрватској, Мађарској, Бугарској, Румунији, Албанији, Француској, Немачкој, Италији, Шведској, Египту, Алжиру, Ираку и Мароку. Према порталу "Џобсикер", моделинг вероватно има велику популарност у Европи, јер се овај континент сматра модним центром света.

Што се тиче других земаља на Балкану, у Црној Гори је посао музичара најтраженији, у БиХ је пилот, а у Северној Македонији је најпожељнији посао инфлуенсера.

Што се остатска светске ранг листе тиче, психолог је на четвртом месту (17.000 претрага), као најтраженија професија у Аустралији и Боливији, а за њим је "инфлуенсер" као пети (17.000). Ова професија је уједно и први избор у Колумбији, Венецуели и Јужној Африци.

Доктор је шеста претрага на ранг листи (15.000), прво место заузима у Уганди и ДР Конгу, учитељ је седми (14.000, седми) и најтраженији је је у Белорусији, Украјини и Русији. 

На осмом месту се налази адвокат (14.000), а ова каријера је избор број један на Хаитију и Либерији. Девето место заузима ватрогасац (14.000 и прво место у Чилеу) и "предузетник" (13.000 претрага и прво место у Гвинеји).

Портпарол "Џобсикера" (Jobseeker) је рекао: "Нашу кампању за послове из снова је било невероватно узбудљиво развијати, откривајући кључне обрасце и разлике између онога што сматрамо послом из снова. Иако је могућност да постанете пилот јака тема у целој студији, сама разноликост каријерних путева указује да не постоји јединствен приступ задовољству и испуњењу каријером," рекао је портпарол "Џобсикера" за "Дејли мејл".

"Одушевљени смо када видимо модерније путеве као што су инфлуенсери и јутјубери који се налазе на листи. Ко зна шта ће бити послови из снова људи како се професије буду развијале у наредних 10, 20 и 50 година?"