Магазин

Најпосећеније место на свету - тржни центар кроз који је прошло 105 милиона људи

Најпосећеније место на свету није музеј нити знаменита историјска грађевина. Ову титулу је заправо понео огроман тржни центар Дубаи Мол који се простире на више од милион квадратних метара.
Најпосећеније место на свету - тржни центар кроз који је прошло 105 милиона људи© Saugat Shrestha/pexels

Дубаи Мол је прошле године био најпосећеније место на свету, сматрају власници овог гигантског тржног центра у Уједињеним Арапским Емиратима. Статистика каже је у 2023. поменути тржни центар постигао изузетну прекретницу, дочекавши рекордних 105 милиона посетилаца, што је значајно повећање од 19 одсто у односу на 88 милиона посетилаца из претходне године.

Откривено је да је запањујућих 20 милиона људи посетило комплекс само у прва два месеца ове године, тако да се очекује да ће 2024. бити још једна рекордна година.

"Ова статистика показује како је тржни центар постао глобални жреб, привлачећи посетиоце из свих крајева света. Бројеви одражавају импресиван статус мола, напредно лидерство и снажну економију Дубаија", каже Мохамед Алабар, оснивач Емара - компаније за развој некретнина у чијем власништву је овај тржни центар. 

Он је додао да "тржни центар оличава дух града": "Будући да смо саставни део економског ткива, играмо кључну улогу у успеху и иновацијама града. Широк спектар националности не само да је подвукао шарм тржног центра широм света, већ је одражавао и космополитску културу".

Простире се на више од милион квадратних метара и нуди 1200 малопродајних објеката, стотине локала за храну, клизалиште олимпијске величине, џиновски акваријум и масивну кинеску четврт, а лоциран је поред највише зграде на свету, Бурџ Калифе, пише Дејли мејл.

image