Пре конзумирања алкохола, препоручљиво је да једемо храну богату протеинима и електролитима, јер оно што једемо пре ракије, вина или пива може имати огроман утицај на то како ћемо се осећате на крају ноћи и следећег јутра.
На самом врху листе пожељних намирница које треба јесте пре алкохола налазе се јаја. Сматрају се хранљивим и заситним, а протеини којима су јаја веома богата, ублажују апсорпцију алкохола.
И овас, банане и грејпфрут ублажују ефекте алкохола
Ове намирнице су богате влакнима, те обезбеђују дужи осећај ситости и ублажују ефекте алкохола. Овас, на пример, поред своје одличне нутритивне вредности, може бити од користи за здравље јетре, открива студија објављена у National Library of Medicine. Банане имају висок садржај калијума, што може спречити неравнотежу електролита повезану са конзумирањем алкохола, док је грејпфрут богат витамина Ц и А, као и антиоксидантима за која се показало да спречавају оштећење јетре.
Грчки јогурт минимизира ефекте "које чашице више"
Нудећи добар баланс протеина, масти и угљених хидрата, незаслађени грчки јогурт је једна од најбољих намирница које можемо да једемо пре ноћног пијења, пише Хелт Лајн. Протеини су кључни, јер се споро варе и минимизирају ефекте алкохола на тело успоравањем његове апсорпције.
Лосос, авокадо, киноа, слатки кромпир, лубеница, као и бобичасто воће су намирнице које такође помажу у контроли глади, балансирању електролита и смањењу неких штетних ефеката повезаних са алкохолом.
Храна коју треба избегавати кад пијемо
Акохол може изазвати жгаравицу, мучнину и проблема са варењем. Слана и прерађена храна попут чипса, крекера и грицкалица може погоршати надимање и накупљање течности узроковано алкохолом. Треба прескакати рафинисане угљене хидрате, слаткише, тестенине и газиране сокове. Ове намирнице и пића могу изазвати и колебање нивоа шећера у крви, повећавајући ризик од преједања касније током ноћи. Стручњаци напомињу да обавезно останемо хидрирани пијуцкањем обичне воде током целе ноћи да бисмо смањили шансе за симптоме мамурлука ујутру.