Магазин

Српски дизајнери и "Диор" оживели креације Ангелине Аћимовић, девојчице страдале у "Рибникару"

Чак 16 познатих дизајнера је израдило хаљине према Ангелининим скицама, а две креације је послала и француска модна кућа "Диор". У знак сећања на трагично настрадалу девојчицу Ангелину Аћимовић, породица Аћимовић основала је фондацију која ће носити име њихове ћерке. Почетак рада фондације обележен је у недељу увече изложбом хаљина рађених према Ангелининим модним скицама у Сава центру у Београду.
Српски дизајнери и  "Диор" оживели креације Ангелине Аћимовић, девојчице страдале у "Рибникару"© ATA Images

"Ми нисмо били свесни колики је заправо њен таленат, тек када су људи који се баве модом погледали њене радове и дали свој суд, постали смо свесни тога. Осећај је предиван, ми смо испуњени поносом, нисмо ни знали колико је она то добро радила. Оцене људи који су професионалци у томе су предивне, један њен сан се остварио," рекао је за "Блиц" отац настрадале Ангелине, Анђелко Аћимовић.

Ангелина је похађала школу моде, где је показала велики таленат у креирању хаљина, а њена породица одлучила је да покрене иницијативу да се оживе неке од њених креација. Тим поводом, 16 модних дизајнера подржало је ову иницијативу, дало свој лични печат у изради хаљина према Ангелининим скицама, које ће бити изложене у пословном делу у шопинг зони Сава Центра од 18. марта.

Међу њима је и модна кућа "Диор", чија је дизајнерка похвалила цртачко умеће девојчице, описујући да је невероватно како дете од 10 година има такав стил и разум да скице уради тако "конструкторски и уметнички", објаснио је Анђелко.

Сви који буду желели да подрже мисију фондације, имаће могућност да купе изложене хаљине у наредних месец дана, а сва средства биће усмерена у њен даљи рад, који ће бити усмерен на чување успомене на жртве настрадале 3. и 4. маја прошле године у ОШ Владислав Рибникар, Дубони и Малом Орашју, као и превенцију таквих трагедија у будућности.

Хаљине које је Ангелина дизајнирала такође ће бити приказане средином априла на "Недељи моде" у Београду.

"Цитираћу Антоана де Сента Егзипериа, који је у својој књизи 'Мали принц' о инспирацији написао да се само срцем добро види, суштина се очима не може сагледати. Отуда слободан сам да кажем да смо хаљине радили срцем, јер само смо тако могли да их на прави начин претворимо у стварност", навео је модни дизајнер Игор Тодоровоић, који је говорио у име свих креатора хаљина и навео да је циљ окупљања био остваривање идеје и оживљавање Ангелининих цртежа. 

"За крај школске године матуранткиње из домова за незбринуту децу ће добити хаљине налик хаљинама које је Ангелина цртала, као и њене другарице из осмог два," рекла је за "Блиц" Марија Аћимовић, Ангелинина сестра.

Осим цртежа које је радила за хаљине, мала Ангелина је цртала и накит. Званични лого фондације, слово А са крилима, управо је њен рад. "Сама је правила плетени накит и торбе". План је био да она и сестра направе бренд торби и као припрему за то направила је лого. И то је сада лого фондације," открио је Анђелко.

Фондација "Ангелина" наставиће да ради на остваривању идеја и вредности настрадале девојчице, те ће кроз своје активности настојати да очува сећање на све жртве ових трагичних догађаја. Рад Фондације је непрофитан, заснован на прикупљању донација, спонзорстава, добровољних прилога и поклона. Сви заинтересовани појединци и компаније позвани су да се придруже овој хуманитарној мисији и допринесу заједничком циљу чувања успомене на недужне жртве, наводе из поменуте фондације.

Анђелко истиче да је неопходан стални рад на значају васпитавања деце у породици и школи, пре свега кроз упознавање деце, родитеља и наставника са опасностима које носе интернет и друштвене мреже. "Управо из тог разлога фондација ће се бавити очувањем фактора који јачају породицу као основу друштва и брану против деструктивних појава у свету, као и код нас", навео је он и додао да ће кроз рад фондације, њихова ћерка наставити да живи.

image