Магазин

Плацебо ефекат: Шећерна пилула која некад даје добре резултате

"Плацебо" потиче из латинског језика и значи "угодићу". Такође се ова реч односила на католичку молитву, а значење које ми данас познајемо тек је добило признање у 20. веку.
Плацебо ефекат: Шећерна пилула која некад даје добре резултате© @ freepik

Има смисла да је реч плацебо, ласкање са намером да се неко осећа добро, чак и ако то није нужно истина, на крају доспела у медицину где дефинише било који лек или третман који треба да учини да се неко осећа добро, чак и ако је технички није имао медицинску моћ. Али то се није догодило све до 18. века.

Израз "плацебо ефекат" није био уобичајен све до 20. века, када се такође родио плацебов зли близанац - "ноцебо" (латински израз који значи "нашкодићу), који описује медицински третман који на нервној бази узрокује да се пацијент осећа лошије, пише Ментал флос.

Шећерна пилула доведи до промена код испитаника

Када научници желе да проуче нови лек, често ће га тестирати у поређењу са плацебом, као што је шећерна пилула. Лек треба да даје боље резултате од контролног као што је плацебо, да би се сматрао ефикасним. Чудно, сам плацебо често може да доведе до промена код испитаника, иако не постоји физиолошки механизам који би објаснио промену. Прави, мерљиви утицај онога што је у суштини "лажни" третман познат је као плацебо ефекат.

Иако идеја о плацебо ефекту постоји од 18. века, научници је не разумеју у потпуности. Стручњаци знају да мозак може да изведе сложене неуробиолошке реакције само зато што очекује резултате, попут ослобађања ендорфина или допамина када верује да прима антидепресив. Али то не значи да знају зашто то мозак ради. Истраживачи са Харварда проучавају негативне и позитивне ефекте плацебо ефекта и сматрају га холистичким искуством.

"Када погледате ове студије које пореде лекове са плацебом, на снази је цео фактор животне средине и ритуала. Морате да идете на клинику у одређено време и да вас прегледају лекари у белим мантилима. Добијате све врсте егзотичних пилула и подвргавате се чудним процедурама. Све ово може имати дубок утицај на то како тело перципира симптоме јер осећате да добијате пажњу и негу", каже професор Тед Капчак.

Али ово jош увек не објашњава зашто плацебо ефекат не функционише увек, или зашто је ефикаснији у одређеним људима или ситуацијама. За сада, то је само једна од многих јединствених и збуњујућих особина мозга.

Шта је све значио плацебо

Још у 13. веку, термин плацебо није упућивао на клиничка испитивања, пилуле или било шта друго што би могло да буде доведено медицински контекст. У то време реч би наводила да се размишља о Богу и смрти. Како се наводи у објашњењу Merriam-Webster речника, плацебо на латинском значи "угодићу", а према Оксфордском речнику енглеског језика, то је прва реч првог антифона католичке вечерње молитве за преминуле. Убрзо је реч плацебо почела да се односи на целу молитву.

До следећег века, међутим, маштовити говорници енглеског језика дали су плацебу секундарну дефиницију - ако сте рекли да неко пева, прави или игра плацебо, имплицирали сте да се некоме ласка на подилазећи начин. Такође, плацебом се могла назвати и нека особа и у том случају, према Оксфордском речнику, значило да је ласкавац, улизица.

image