Магазин

Вертикалне и хоризонталне бразде на ноктима - када представљају опасност по здравље

Нокте често стављамо у контекст лепоте, те водимо рачуна да су неговани, налакирани. Ипак, могу дати и увид у наше здравље, те ако тело пролази кроз промене, можда можемо да видимо на њима. Такође, на њима се могу појавити хоризонталне или вертикалне линије и иако је разлог њиховог настанка најчешће безазлен, у неким ситуацијама алармирају и указују на болест.
Вертикалне и хоризонталне бразде на ноктима - када представљају опасност по здравље© Chelson Tamares/unsplash

Линије на ноктима, нису неуобичајена појава, кажу дерматолози. Могу бити вертикалне и хоризонталне и некад се формирају само на неким пристима или на свима. Обично ова појава не би требало да нас брине, али у одређеним ситуацијама ипак преба посетити лекара.

Линије које иду од дна нокта до врха најчешћи су облик набора на ноктима, појављују се код око 20 одсто одраслих људи. "У великој већини случајева то је само знак старења", каже дерматолог Ајви Ли. Нокти су углавном направљени од кератина, протеина који се такође налази у коси и спољашњем слоју коже. На исти начин на који се кожа суши и коса постаје грубља, нокти се такође мењају са годинама јер тело теже задржава влагу.

Које линије могу да указују на неку болест

Водоравни набори на ноктима су ређи, а познати су и као Беауове линије. Оне би могле да сигнализирају на неку болест или да буду само последица старе повреде: "Ти набори настају због привременог заустављања раста нокта у проксималном матриксу нокта, најчешће су бенигне и настају због механичких траума. Понекад, међутим, указују на кожну болест попут екцема, псоријазе или хроничне паронихије (инфекција набора нокта која кожу чини натеченом и црвеном). Увек прегледајте кожу и врхове прстију да ли постоје знакови црвенила и осипа", наглашава.

Када треба да се обратимо лекару

"Бразде" или "избочине" на ноктима могу бити знак других системских проблема. На пример, прекомерна или недовољно активна штитна жлезда може утицати на хормоне задужене за раст ноктију, коже и косе. Ако свих 20 ноктију на рукама и ногама истовремено развију Беауове линије, то би чак могла бити инфекција попут упале плућа, заушки или сифилиса, или чак проблем са срцем, јетром или бубрезима, пише Хелти.

Дерматолога треба посетити уколико су нокти постали тањи, листају се, мењају боју и облик.

image