Магазин

Ово је најскупља ствар на свету - продаје се за 140 милиона долара по граму

Најскупља ствар на свету нису дијаманти, златo, тартуф или кавијар, како би многи помислили. Чињеница је да су наведене материје и намирнице веома скупе, али сигурно за њих не треба издвојити 140 милиона долара по граму колико кошта прах ендоедарски фулерени на бази атома азота.
Ово је најскупља ствар на свету - продаје се за 140 милиона долара по граму© John Guccione www.advergroup.com

Супстанца која је сулудо скупа своју велику примену ће имати у будућности. Наиме, ендоедрални фулерини базирани на атому азота, који коштаја 140 милиона долара по граму, имају потенцијал да се користе за стварање веома малих и високо прецизних атомских сатова.

Атомски сатови су кључни за функционисање навигационих система и прилично су велики. Али коришћење ове скупе супстанце могло би помоћи да тренутни атомски сатови буду доста мањи. То би могло имати огромне импликације и на то како користимо атомске сатове, проширујући њихову употребу изван навигације.

У будућности чак и паметни телефони могли би да имају атомски сат у себи, сматрају оксфордски научници који су заслужни за развијање ендоедралних фулерена, једињењу заснованом на атому азота.

Материјал је у суштини минијатурни "кавез" атома угљеника, с атомом азота унутра. Назив "фулерен" односи се на овај "кавез" и представља омаж архитекти и филозофу Ричарду Бакминстеру Фулеру, који је био познат по својим дизајнима који садрже карактеристичне међусобно повезане троуглове у геодетској куполи, пише Унилед.

image