Ово је најскупља ствар на свету - продаје се за 140 милиона долара по граму

Најскупља ствар на свету нису дијаманти, златo, тартуф или кавијар, како би многи помислили. Чињеница је да су наведене материје и намирнице веома скупе, али сигурно за њих не треба издвојити 140 милиона долара по граму колико кошта прах ендоедарски фулерени на бази атома азота.

Супстанца која је сулудо скупа своју велику примену ће имати у будућности. Наиме, ендоедрални фулерини базирани на атому азота, који коштаја 140 милиона долара по граму, имају потенцијал да се користе за стварање веома малих и високо прецизних атомских сатова.

Атомски сатови су кључни за функционисање навигационих система и прилично су велики. Али коришћење ове скупе супстанце могло би помоћи да тренутни атомски сатови буду доста мањи. То би могло имати огромне импликације и на то како користимо атомске сатове, проширујући њихову употребу изван навигације.

У будућности чак и паметни телефони могли би да имају атомски сат у себи, сматрају оксфордски научници који су заслужни за развијање ендоедралних фулерена, једињењу заснованом на атому азота.

Материјал је у суштини минијатурни "кавез" атома угљеника, с атомом азота унутра. Назив "фулерен" односи се на овај "кавез" и представља омаж архитекти и филозофу Ричарду Бакминстеру Фулеру, који је био познат по својим дизајнима који садрже карактеристичне међусобно повезане троуглове у геодетској куполи, пише Унилед.