Магазин

Тест крви уз коришћење вештачке интелигенције нови метод у дијагностици сепсе

Лекари тврде да би комбиновање једноставног теста крви са вештачком интелигенцијом (АИ) могло да помогне да се брже дијагностикује сепса и идентификују пацијенти са највећим ризиком од тешких компликација.
Тест крви уз коришћење вештачке интелигенције нови метод у дијагностици сепсе© freepik/freepik

Сепса је озбиљно стање у којем тело не реагује правилно на инфекцију. Може напредовати до септичког шока, што може оштетити плућа, бубреге, јетру и друге органе. Када је оштећење озбиљно, може довести до смрти. Сваке године од сепсе живот изгуби око 11 милиона људи широм света, пише Гардијан .

Mедицински стручњаци који су комбиновали јединствени, индивидуални молекуларни потпис сепсе са алатима АИ да би предвидели ризик од отказивања органа и смрти пацијента, тврде да би дуални приступ који укључује тест крви и коришћење АИ могао брже да дијагностикује високоризичне пацијенте и допринесе спасавању људских живота.

Др Лиза Мелхамар са Универзитета Лунд у Шведској, истиче да је веома важно да се пацијенти код којих постоји сумња на сепсу идентификују пре почетка отказивања органа.

"Тест крви у комбинацији са персонализованим моделом ризика има потенцијал да спасе животе пружањем прецизније дијагнозе сепсе и одређивањем типа пацијента који може да развије теже клиничке манифестације", указује Мелхамар.

Резултати истраживања ће бити представљени на Европском конгресу клиничке микробиологије и инфективних болести. Ови резултати омогућавају класификацију пацијената према ризику од септичког шока и дисфункције органа, пружајући потенцијално бржу и тачнију дијагнозу сепсе. Иако истраживање има велики потенцијал, даља клиничка валидација је неопходна пре примене ове технологије у пракси.

image
VV inauguration
banner