Замене за шећер нас не чине гладнијим, како се до сада веровало - кажу научници

До скоро се сматрало да конзумирање вештачких заслађивача заправо изазива већу глад, али недавна истраживања говоре супротно. Наиме, храна пуна заслађивача изазива смањење апетита као и слатка храна.

Када узмемо бомбоне, чоколаду или колач, често осећамо велику кривицу. Знамо да смо унели много “празних” калорија, а о штетности вештачких заслађивача и шећера да не говоримо. Такође, ове нездраве намирнице појачавају глад, резултати су истраживања од пре пар година. Ипак, скорашња студија говори да "није баш тако све црно" и да конзумирање хране пуне заслађивача изазива заправо слично смањење апетита као и остала храна слатког укуса.

Друге предности укључују снижавање шећера у крви, што је посебно значајно за људе који имају ризик од развоја дијабетеса типа 2, сугеришу истраживачи са Универзитета у Лидсу, пише Дејли Мејл.

"Употреба заслађивача и појачивача слаткоће добила је много негативне пажње, укључујући публикације високог профила које повезују њихову конзумацију са поремећеним гликемијским одговором, токсиколошким оштећењем ДНК и повећан ризик од срчаног и можданог удара. Ови извештаји доприносе тренутној збуњености у вези са безбедношћу заслађивача и појачивача слаткоће међу општом јавношћу, а посебно међу људима који су у опасности од метаболичких болести. Наша студија пружа кључне доказе који подржавају свакодневну употребу заслађивача и појачивача слаткоће за контролу телесне тежине и шећера у крви", каже професор Грахам Финлаисон, главни истраживач.

Како је текла студија

Посматрани су ефекти једења кекса са шећером или са две врсте заслађивача: природном заменом за шећер стевијом или вештачким заслађивачем неотамом, који се добија од аспартама. Учесници, који су сви били гојазни, јели су кексиће са воћним пуњењем који садржи шећер, природну замену за шећер или вештачки заслађивач.

Узети су узорци крви да би се утврдили основни нивои глукозе, инсулина и хормона повезаних са апетитом, а такође је затражено да испитаници процене свој апетит и преференције у храни.

Резултати који су се односили на заслађивање нису показали никакве разлике по питању апетита или ендокриним одговорима у поређењу са резултатима где су испитаници конзумирали кексиће са шећером. Примећено је да су нивои инсулина измерени током два сата након јела су смањени, као и нивои шећера у крви, према налазима објављеним у The Lancet eBioMedicine.

"Налази показују да су заслађивачи корисно средство за смањење уноса доданог шећера без довођења до компензацијског повећања апетита или уноса енергије, чиме се подржава корисност заслађивача за контролу апетита, енергије и тежине", наглашава професорка Ане Рабен са Универзитета у Копенхагену.