Магазин

Само једно алкохолно пиће дневно може повећати ризик од срчаних обољења

Негативан утицај алкохола на целокупно здравље опште је познат, а скорашња истраживања говоре да и једна чашица пића може да повећа ризик од развоја коронарне болести срца. Ова навика посебно лоше утиче на жене.
Само једно алкохолно пиће дневно може повећати ризик од срчаних обољења© freepik

Често конзумирање алкохола може наштетити јетри, повећати ризик од развоја одређених карцинома, довести до проблема са срцем. Ипак, неки стручњаци сматрају да, на пример, чаша црног вина може бити добра за срце, али то није нужно тачно. Штавише, прекомерно пијење може довести до високог крвног притиска и неправилног рада срчаног мишића.

Сада, постоји још један разлог и тиче се здравља срца, а посебно би требало да буду опрезне жене. Наиме, жене које су пиле у просеку више од једног алкохолног пића дневно биле у већем ризику од развоја коронарне болести срца, говори истраживање које је спровео Kaiser Permanente Northern California.

Негативан утицај алкохола на здравље срца повезан је са неколико фактора. "Показало се да алкохол подиже крвни притисак и доводи до метаболичких промена које су повезане са упалом и гојазношћу, а оба повећавају ризик од срчаних болести. Жене такође другачије обрађују алкохол од мушкараца због биолошких и физиолошких разлика, а то може допринети повећаном ризику од срчаних болести", рекла је виши аутор студије Стејси Стерлинг и додала:

"То је забрињавајуће јер постоји све већа преваленција употребе алкохола међу младим женама и женама средњих година".

Шта је коронарна болест срца која може бити повезана са конзумирањем алкохола

Коронарна болест срца, која се такође назива коронарна артеријска болест је стање у којем се "главни крвни судови који снабдевају срце, коронарне артерије боре да пошаљу довољно крви, кисеоника и хранљивих материја у срчани мишић", према Клиници Мејо, а пише Хаф пост. Симптоми укључују кратак дах и бол у грудима. Али за многе људе, срчани удар је први уочљиви знак коронарне болести срца.

Преиспитати навике

Стручњаци саветују да би требало да преиспитамо своје навике у конзумирању алкохола: "Да ли то радите зато што сте под стресом или зато што вам је досадно? Када утврдите разлог због којег се окрећете алкохолу, можете смислити различите ствари како бисте попунили ту празнину. Такође, оно што је најважније - ако сте забринути за своје навике пијења или мислите да су проблематичне, важно је потражити подршку од лекара", саветују доктори.

У недавном истраживању било је укључено 432 265 људи, отприлике 243 хиљада мушкараца и 189 хиљада жена између 18 и 65 година.

image