Магазин

Овај град забрањује пицу и сладолед после поноћи

Челници града Милана имају намеру да забране продају сладоледа и пица после поноћи, јер сматрају да се у ситне ноћне сате стварају гужве и бука. Да ли ће предлог закона успети да се реализује, још не знамо, јер је пре 10 година било је сличних покушаја, али незадовољни угоститељи су зауставили овај потез.
Овај град забрањује пицу и сладолед после поноћи© Rachel Claire/pexels

За многе Италијане, пица или сладолед касно у ноћ су део културе, али изгледа да се са тим не слажу власти које су предложиле да се продаје ова храна касно увече. Наиме, градска локална управа је предложила закон којим би се забранила храна за понети у касним вечерњим сатима, јер се због ове навике стварају групе људи које праве велику буку.

"Циљ је да се пронађе баланс између дружења и забаве, и мира и спокоја становника", каже заменик градоначелника Марко Гранели.

Забрана би се односила на столове на отвореном и важила би од 00:30 часова радним данима и 1:30 ујутру викендом и то између маја и новембра, пише Индипендент. Италијани имају рок до почетка маја да се жале и предложе измене закона.

Идеја већ једном одбачена

Градоначелник Ђулијано Писапија је 2013. године био приморан да повуче предлог, јер су незадовољни продавци потресли његову администрацију. Тврдио је да је формулација била погрешна: "Ако је била наша грешка, она је већ исправљена. Житељи Милана и других градова могу да једу сладолед дању и ноћу где год желе", говорио је.

image
VV inauguration
banner