Здрав оброк често се претвори у бојно поље, јер малишани када виде салату, броколи или прокељ одустају или се гласно буне. Покушавали смо да ми будемо пример, говорили да такве намирнице треба да се једу, јер је важно здравље и шта све нисмо радили, али аверзија је и даље присутна и често се понавља.
Шта да урадимо
Неопходно је да водимо сталне, транспарентне разговоре са децом о избору здраве хране. Као родитељи, знамо да је важно причати о стварима као што су безбедност, читање и писање домаћих задатака. Зар исто не важи за храну? У сталним разговорима о јелима са нашом децом, помажемо им да и они сами причају о храни. Откриће нама шта воле, шта не воле, причаће шта су учили у школи о неким намирницама.
Нормално је да неке намирнице деца једноставно неће волети, као што и ми не волимо неку храну, кажу психолози. Свесност укључује самосвест. Кроз разумевање преференци у храни, деца постају свесна тога која храна и избор јела им одговара. Малишани се можда згражавају при помисли на једну здраву опцију, али онда су у потуности отворени кад другој.
Родитељи треба да буду пример
Избор хране у раном добу утиче на здраве навике у исхрани касније у животу. Истраживања сугеришу да "родитељи треба да изложе своје потомство низу добрих избора хране док се понашају као добри узори".
Куповина, припрема и дељење хране буде пажњу код деце. Заједничка куповина и доношење броколија кући "открива" како се храна мења када се исече и кува. Кување намирница у којој су укључени и родитељи открива детету много тога - не само о храни већ и о односима. Цео овај процес може да утиче на дете да бира здравије опције.
Детету можемо и да предложимо да само осмисли здрав оброк у који ће бити укључен неки зелениш или поврће који воли. Такође, родитеље треба да обрате пажњу да можда дете не воли неку текстуру, на пример, неће да проба пресну шаргарепу, али му кувана одговара.
Истражаивања говоре да деци треба сервирати бар два пута недељно оно што кажу да не воле или неће да једу. Тако се увећава шанса да ће ипак пробати ту храну.