Магазин

"Као таштина душа": Пиво је заиста укусније када је хладно, а научници су открили и због чега

Да ли је температура "таштине душе" заправо идеална када је реч о пиву? Научници сматрају да јесте и да структура молекула алкохола и воде који се формирају у пиву на нижим температурама доприноси његовом бољем укусу.
"Као таштина душа": Пиво је заиста укусније када је хладно, а научници су открили и због чега© Canva / DAPA Images

Чаша пива заиста има бољи укус када се сервира хладна, и то ледено хладна, показало је недавно истраживање кинеских научника. Ствар је у томе што на различитим температурама етанол у пиву долази до мање или више изражаја, што утиче и на доживљај овог напитка.

Температура заиста мења укус пива

Зависно од температуре на којој се сервира, пиво има потпуно другачији укус, а све због узајамног односа воде и етанола (односно алкохола) у њему који формирају калстере различитих облика на молекуларном нивоу. При ниским температурама, алкохол у пиву формира пирамидалне облике око молекула воде, што доприноси бољем укусу, преноси магазин Њујорк Пост. У идеалном случају, пиво би требало сервирати на температури до 3 степена Целзијуса, како би се "отвориле" све његове укусне ноте.

Ниске температуре прикривају евентуалне недостатке пива

Међутим, идеална температура на којој се пиво сервира има и своје нијансе и зависи од врсте овог благоалкохолног напитка. Код светлих, комерцијалних пића нижа температура даје освежавајући карактер и пружа осећај да оно "клизи низ грло", док уједно и прикрива потенцијалне недостатке попут специфичне ароме. Са друге стране, на ниским температурама се појачавају горчина и сувоћа напитка, па може доћи и до контраефекта, односно појачавања осећаја жеђи.

На собној температури пиво губи горчину

Насупрот томе, топлина пива отвара широку лепезу арома које су садржане у пиву и ставља их у први план. Међутим, како се температура приближава собној, и укуси почињу да бледе, а заједно са њима и горчина и карбонизација (односно газираност) пива. Тако оно од освежавајућег напитка богате ароме постаје пиће бледуњавог, готово непостојећег укуса, што већина пивопија никако не воли. Истина, тако оно постаје питкије, али то обично није особина коју љубитељи пива траже на дну кригле.

image