Магазин

Волите гласна кола? Постоји шанса да сте психопата и садиста, сматрају научници

Гласне аутомобиле који јурцају улицама града не воли нико, а ни власници таквих возила нису да добром гласу. Сада је једна научна студија потврдила и најгоре сумње, а то је да су особе за воланом оваквих четвороточкаша склоније психопатији и садизму.
Волите гласна кола? Постоји шанса да сте психопата и садиста, сматрају научници© Canva / welcomia

Љубав према препознатљивом "режању" мотора, које је многим власницима аутомобила, нарочито оним млађима, пресудно када купују новог четвороточкаша, може указивати на постојање поремећаја личности, показала су најновија истраживања британских научника. 

"Жеља за поседовањем гласног аутомобила са модификованим ауспухом може се довести у везу са већом вероватноћом развоја психопатије и садизма код припадника мушке популације", истакла је у закључку своје студије Џули Еткен Шермер, професор психологије на Универзитету у Лондону.

Каква је повезаност између гласних кола, психопатије и садизма

До овако, многи би рекли суровог закључка, научница је дошла након опсежног истаживања личности 529 младих људи, већински мушкараца, и њихових преференција у вези са гласним аутомобилима, модификованим ауспусима и осећањима која су им се јављала током вожње таквих аутомобила, преноси магазин Њујорк Пост.

Испоставило се да се, код оних који имају предиспозиције за психопатију и садизам, чешће јавља жеља да имају у свом власништву (или само возе) аутомобил који је гласан. Ову узнемирујућу за друге људе особину возила они сматрају нарочито привлачном и "кул", јер се, чињеница, за њима баш сви на улици окрећу.

Да ли то значи да су сви који возе гласне аутомобиле склони психопатији

"Ипак, вожња оваквих аутомобила показује велико непоштовање према другим људима, њиховим осећањима и стању мира. Психопатама и садистима се, сасвим очигледно, тај осећај узнемиравања пролазника посебно допада и чини да се они осећају узбуђено", додаје Џули Еткен Шермер.

Наравно, овај закључак научнице не указује нужно на постојање поремећаја личности код власника (или власница) гласних возила. Сасвим је извесно да постоје људи потпуно здравог менталног склопа који једноставно воле аутомобиле изузетних перформанси који су сами по себи бучни у вожњи, али су они, по њеном мишљењу, у мањини.

image