Магазин

Пас Александра Лукашенка на прослави Дана победе на Црвеном Тргу у Москви

Председник Белорусије Александар Лукашенко присуствовао је Паради победе са својим псом, шпицем Умком. На Црвеном тргу, шпиц Умка седео је без повоца, с обзиром да, према речима делегације из Белорусије, ово није први пут да пас присуствувује прослави Дана победе.
Пас Александра Лукашенка на прослави Дана победе на Црвеном Тргу  у Москви© Sputnik/РИА Новости/Виктор Толочко

Русија данас слави 79. годишњицу победе над фашизмом у Другом светском рату. На централној прослави, на војној паради на Црвеном Тргу, међу лидерима других земаља, Киргизије, Туркменистана, Казахстна, Гвинеје Бисао и Кубе, новинари су приметили и пса Александра Лукашенка, како мирно седи са осталим гостима, преносе РИА Новости.

Није први пут да председник Белорусије води свог пса Умку на јавне догађаје, спортске манифестације, па и на прославу Дана победе у Москви.

"Ја сам велики љубитељ животиња јер сам одрастао у њиховој близини. У селу је било много животиња. Оне морају бити заштићене. Како се односите према природи и животињама, тако ће се и ваш живот одвијати", рекао је својевремен председник Белорусије. Осим шпица, Александар Лукашенко на својој фарми има и три мачке, лабрадора Лојд, козе, зеца и краве.

Дана 9. маја у Русији и другим земљама прославља се Дан победе над нацистичком Немачком и њеним савезницима, док се у Европској унији 9. мај прославља као Дан Европе, у знак сећања на усвајање Шуманове декларације 1950. године, о европском уједињењу.

image