Здрава ужина коју препоручују гастроентеролози - укусна је и приступачна

Исхрана игра главну улогу када је у питању здравље црева. Под тим се не подразумевају само избалансирани главни оброци, већ су и ужине веома важне. Према мишљењу гастроентеролога, ево који међу оброци се пропоручује како би нас држали ситим, а при томе су здрави и корисни за организам.

Ужине су ту да "премостимо" до главног јела. Битно је да су и оне хранљиве, здраве и избалансиране - дакле свеже поврће као што су штапићи од шаргарепе и краставца су далеко бољи од чипса, мало бадема или јабука се такође препоручују. Али према мишљењу стручњака, једна намирница је савршана за ужину - здрава је, укусна и приступачна.  

"Јогурт је моја омиљена ужина - обичан или помешани са свежим воћем. Нуди пуно хранљивих састојака попут протеина, калцијума, фосфора, витамина Б12 и витамина Д. Подстиче редовно пражњење црева, а протеини у јогурту помажу да се дуже осећамо ситим", појашњава гастроентеролог Сара Месили. 

Јогурт има велике користи за пробавни систем посебно зато што регулише бактерије у цревима. "Пробиотичке бактерије које се налазе у неким јогуртима су оно што може помоћи у регулисању микробиома и то спречава непријатне пробавне нуспојаве као што су надимање и затвор. Обавезно бирајте обичне или минимално заслађене врсте јогурте", додаје др Мезили.

Здраве грицкалице које доктори препоручују 

Здраве опције могу донети много предности телу, јер контролишу жудње између оброка, утичу на одржавање тежине, повећавају енергију,  обезбеђују есенцијалне хранљиве материје. 

Све ове предности зависе, наравно, од нашег избора и количине. "Препоручујем веома хранљиве грицкалице попут сировог поврћа, свежег воћа, орашастих плодова, кокица, црне чоколаде и обичног јогурта", наглашава је др Мезили. Овакве ужине су добар извор здравих масти, протеина, влакана, витамина и минерала и повољно се одражавају на рад црева и целокупно здравље. 

Шта не треба јести између оброка 

Лекари препоручују да ограничимо ужине које садрже велику количину засићених масти, шећера и соли, односно оне које имају мало хранљивих материја, а много калорија.

"То укључује чипс, брзу храну, слатке напитке, слаткише и друге нездраве прерађене грицкалице. Иако је тешко избећи ове намирнице због њихове велике доступности, али имајте на уму да ће оне довести до вишка калорија, што ће вам оставити нежељено повећање телесне тежине", каже др Мезили и наглашава: "Чипс и друге сличне грицкалице често се прже у нездравим уљима и садрже велике количине соли – што их чини лошим избором за ужину.