Објављена листа најбољих намирница у Европи - Шта је најукусније у Србији

Гастрономски портал Тејст атлас је објавио мапу најбољих намирница сваке државе у Европи, а за поједине земље су наведена и чувена пића. Која храна се највише "хвали" у Србији и региону?

За најбољу намирницу у Србији је проглашен пиротски качкаваљ, а уз њега је ову титулу однела и шљивовица. Шљивовица се недавно нашла и на другим листама, на којима је хваљена као једно од најбољих жестоких пића света, а 2022. године је доспела на Унескову листу културних наслеђа.

Што се тиче земаља у региону, у Црној Гори је његушки пршут освојио титулу најбоље намирнице, у Хрватској је истакнут славонски пршут, пашки сир и вино Плавац мали. У Северној Македонији је прво место заузела охридска пастрва, док је ливански сир однео прво место у Босни и Херцеговини.

Ово није једини српски сир који се "хвали", јер је недавно објављена и листа топ 50 најбољих сирева у свету, на којој се нашао мирочки сир. Такође, Србија и Русија су се заједно нашле на Си-Ен-Еновој листи топ 50 најбољих хлебова на свету - у питању руски хлеб-колач "каравай" и проја. 

У последње време се српска храна и пића све чешће појављују на високим местима на различитим листама популарних гастрономских платформим, толико да је српска кухиња проглашена за једну од топ 20 светских кухиња за 2023. годину.