Магазин

Метереолог Недељеко Тодоровић: "Аурора бореалис" се догађа једном у 20 година

Метеоролог Недељко Тодоровић изјавио је данас, поводом синоћне појаве поларне светлости "Аурора бореалис" на небу изнад Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске, да се оваква појава дешава једном у 20 година.
Метереолог Недељеко Тодоровић: "Аурора бореалис" се догађа једном у 20 година© TANJUG via AP/Gyorgy Varga

Он је за Тањуг истакао да се поларна светлост видела и на југу САД-а, у већем делу Европе, као и у деловима Азије.

"Јуче је била једна експлозија која је погодила више Индијски океан и део Пацифика, тако да је у тим регионима ефект појачане електромагнетне енергије био израженији, што има одређене последице на живот на Земљи", рекао је Тодоровић.

Према његовим речима, иако су ти пикови енергије трајали неколико минута, могу да утичу на здравље човека, а посебно на метеоропате и реуматичаре.

Објаснио је да иако се јавља на великим географским ширинама, негде око 60-70 географских паралела, северно и јужно, она је дошла и код нас због јаке експлозије која траје мало дуже па се самим тим види и на нижим географским ширинама.

"Фактори који утичу на њену појаву јесу степен облачности, магла, чистоћа неба, то јест, што је мање облака, она се види боље", казао је он.

У зависности који је хемијски елемент у питању, од тога зависи и којој бојом ће се појавити светлост, а она може бити обојена у зелено, жућкасто или црвенкасто.

Према његовим речима, ова појава ће потрајати данас и сутра, што може да проузрокује и испаде енергетских система, односно, и нестанак струје.

"Имали смо срећу да директно нисмо били изложени том максимуму енергије који је био усмерен на планету Земљу. Нажалост, за сада немам неке информације из света да ли се догодио неки већи квар услед ове огромне енергије које је дошла са Сунца", закључио је метеролог.

image