Магазин

Умро први прималац генетски модификованог свињског бубрега

Први прималац генетски модификованог свињског бубрега преминуо је два месеца након што је био подвргнут операцији, саопштили су његова породица и болница која је извршила хирушки захват. Наглашено је да нема назнака да је смрт била последица трансплантације.
Умро први прималац генетски модификованог свињског бубрега© Robina Weermeijer/unsplash

Пацијент Рик Слејман (62) постао је први човек који је добио нови бубрег од генетски узгојене свиње. Нажалост, скоро два месеца од интервенције, Рик је умро.

Нема назнака да је смрт последица трансплантације, кажу из болнице

Трансплантације је изведена 16. марта и тада је наведено из болнице да "означава велику прекретницу у потрази за обезбеђивањем лакше доступних органа пацијентима". Бубрег је био генетски измењен да би се уклонили свињски гени и додали људски који би помогли да се побољша његова способност.

Болница у Масачусетсу саопштила је да је Рик преминуо, скоро два месеца након што је добио трансплантацију. Такође је наглашено да нема назнака да је његова смрт последица трансплантације, пише Си-Би-Ес-Њуз.

"Тим који је урадио трансплантацију је дубоко ожалошћен због изненадне смрти господина Рика Слејмана. Немамо назнака да је то резултат његове недавне трансплантације. Господин Рик ће заувек бити виђен као светионик наде за безброј пацијената широм света и дубоко смо захвални на његовом поверењу", наводи се у саопштењу и додаје се да "болница изражава искрено саучешће породици".

Дао наду хиљадама људи

У изјави, Слејманова породица га памти као инспирацију за многе људe широм света.

"Милиони људи широм света сазнали су за Рикову причу. Осећали смо се – и још увек се осећамо – утешено због оптимизма који је пружао пацијентима који очајнички чекају на трансплантацију. За нас, Рик је био човек доброг срца са великим смислом за хумор који је био веома посвећен својој породици, пријатељима и сарадницима. Након трансплантације, Рик је рекао да је један од разлога зашто се подвргнуо овој процедури био да пружи наду хиљадама људи којима је трансплантација потребна да преживе. Постигао је тај циљ и његова нада и оптимизам ће трајати заувек. Његово наслеђе ће сигурно утицати и инспирисати пацијенте, истраживаче и здравствене раднике широм света", наводи се у саопштењу Слејманове породице.

image