Како да останете будни током дана ако нисте спавали целу ноћ

Многима од нас се барем једном десило да једноставно мора да жртвује сан да би се посветио нечему другом - било да је завршавање пословних задатака, посвећивање хобију или дружење с пријатељима, толико сте посвећени некој активности да се догоди да напољу сване, а да то ни не приметите. Иако ово није велики проблем, може значајно да вас "успори" током дана. Како да ублажите негативне ефекте непроспаване ноћи?

Ако нисмо спавали претходно вече, то може негативно да утиче не само на здравље, већ и на продуктивност, расположење, изглед... Али непроспавана ноћ ретко "оправдава" прескакање обавеза за наредни дан, тако да, колико год да смо уморни, морамо да идемо на посао, урадимо све што се тражи од нас, код куће се посветимо породици...

Осим ако није изуезтно неопходно да не спавате целу ноћ (на пример, морали сте да завршите пословни пројекат у последњем тренутку), не препоручује се да ово постане навика. Чак и само једна ноћ без сна може имати негативне ефекте, као што су:

Дневна поспаност: Уморна особа може "поспано функционисати" кроз дан, а ово може довести до небезбедне вожње, саобраћајних несрећа, менталних кварова и лоше концентрације.

"Микроспавање": Поред опште поспаности, особа која "преживљава" на врло мало сна може доживети "микроспавање" - врло кратке нападе замора због којих се особа може осећати као да ће се онесвестити.

Промене расположења: Особа коју савлада поспаност може бити врло нервозна и раздражљива, а такође може да доживи главобоље које додатно погоршавају њено расположење. Ово јесте привремен проблем, али може довести до несугласица и конфликта.

Здравствени проблеми: Продужени недостатак сна може допринети негативним здравственим ефектима, као што су хипертензија (висок крвни притисак), дијабетес и болести срца.

Како да "преживите" следећи дан и умањите нежељене ефекте

У заузуетим периодима живота ће многи од нас морати да жртвују сан, али то не значи да се негативне последице овога не могу умањити. Неколико метода за опорављање ума и тела након непроспаване ноћи су:

Одржавајте своје тело активним

Након дуге и заморне ноћи, неопходно је да се што пре вратите својој уобичајеној рутини спавања. Да бисте остали будни цео дан после непроспаване ноћи, држите своје тело у покрету и останите на ногама када год је то могуће.

Такође, покушавајте себи да задате мале циљеве који би вам помогли да останете сконцентрисани и у покрету - на пример, пробајте да шетате дужим путем до куће, зауставите се у некој радњи, искористите паузу на послу да се крећете...

Једите мудро

Иако некада делује примамљиво, велики оброк након ноћи лошег сна може изазвати пад енергије. Једите лагано током дана и бирајте грицкалице богате протеинима или сложеним угљеним хидратима, као што су ораси, пилетина, сир, спанаћ, броколи, јабуке, банане и свеже воће.

Пијте кофеин у умереним количинама

Можда ће вам требати кафа или чај да бисте остали будни након непроспаване ноћи, али избегавајте превише кофеина, јер ово може постићи контра ефекат и потенцијално довести до анксиозности и убрзаног рада срца.

Одспавајте накратко до нормалног времена за спавање

Ако је заиста потребно, кратко одспавајте у току дана. Потрудите се да то не буде у вечерњим сатима и да не спавате дуже од око сат времена, да бисте могли да "поправите" распоред спавања.