Најотровнија риба на свету уловљена код Ровиња

Код острва Цеја у Јадранском мору је у понедељак уочено седам сребрнопружних надувача, а једну од њих је уловио словеначки рибар и предао стручњацима на испитивање. Oва информација би можда прошло незапажено да није у питању веома токсична риба, чији је отров преко хиљаду пута јачи од цијанида.

Сребрнопружна надувача једна је од припадница породице Tetraodontidae, које спадају у једне од најотровнијих кичмењака на свету јер њихово тело садржи тетродотоксин - изузетно јак нервни отров.

Ако се унесе може изазвати тешке здравствене тегобе и смрт. Тетродотоксин је концетрисан у гонадама (жлезде) и јетри рибе, али га има и на кожи. Претпоставља се да је доза од један до два милиграма фатална", наводи Акваријум Пула на својој Фејсбук страници.

Наглашава се да је врста је инвазивног карактера и убраја се у "лесепсијске мигранте" – врсте које из Црвеног мора кроз Суецки канал долазе у Средоземно море. Због своје прождрљивости и недостатка непријатеља, негативно утиче на биолошку разноликост и представља претњу рибарству, јер оштећује рибарске мреже, наводи се на Фејсбук профилу Акваријум Пула.

Једну од њих је уловио на 19 метара дубине словеначки рибар Антон Видовић. 

Назив надувача добила је због способности да се "надува" више пута увеличавајући своје тело и избацујући бодље које су скривене док није надувана. Насељавају тропске пределе Тихог и Индијског океана.

Опасан отров, далеко јачи од цијанида

У неким земљама месо ове рибе спада у деликатес, а посебно је познат статус једне врсте надуваче – рибе фугу у Јапану. Због изузетно опасног отрова, само обучени и искусни кувари смеју да је спремају. Неуротоксин у њиховим телима је изузетно разоран, око 1200 пута отровнији од цијанида. Да читава ствар буде гора, не постоји противотров, пише РТС.