Истине и заблуде о вину - шта треба да знамо о пићу Богова

Црно вино се одлично слаже уз месо, док бело уз рибу или што скупље вино то боље - често чујемо "чињенице" о пићу Богова за које се испостави да нису тачни, кажу стручњаци.

Наука каже да што боље познајемо вино које пијемо, више ћемо уживати у том напитку. Ипак, често чујемо заблуде о овом пићу, те су стручњаци ту да их отклоне. Ево шта је тачно, а шта апсолутно нетачно када говоримо о вину. 

Нетачно: Што скупље вино, то боље

Многи фактори утичу на цену флаше вина, укључујући квалитет, доступност, потражњу и трошкове производње:

"Немојте мислити да скупља вина значе да су боља", наглашава Рудолф Боулангер, потпредседник продаје вина у компанији Тотал Вајн анд Море.

Такође, треба имати на уму да су малопродајне цене вина обично увећане за скоро 50 одсто у односу на велепродајне цене. Дакле, вино које кошта 7 долара од велетрговца биће око 11 долара у продавници.

Нетачно: Вино није кварљиво 

Још један мит који се везује за пиће Богова. Вино такође може да се поквари и не пријају му високе темературе. Дакле, после куповине из винског подрума, није препорука да га чувамо у гепеку, возимо по врућини, наглашавају стручњаци. 

Нетачно: Критичари знају најбоље 

Критичари вина обично користе скалу за оцењивање на којој је 100 поена најбољи резултат. Тако се вино са оценом 80 сматра добрим, а оно са оценом 95 или више је изузетно. Али, често ти бројеви представљају информисана мишљења, а не апсолутне чињенице. 

Нетачно: Чувати вина за специјалне прилике

Осим ако не купујемо одређено вино које треба да одлежи, не би требало да их одлажемо и чувамо. Не постају сва вина боља са годинама, а већину вина треба отворити и уживати у њима сада или у року од годину дана од куповине, наглашавају струшњаци. 

Нетачно: Црвено вино се "упарује" са месом, бело са рибом

"Уобичајена грешка коју људи праве је да претерано размишљају о комбинацији хране и вина или да се превише придржавају правила. Можете да се ужива у црвеном вину и морским плодовима, као и врхунском шампањцу и помфриту", рекла је Линда Трота, директорка за производњу вина у Бред анд Батрер Вајн.  

Нетачно: Шампањац треба да се пије само из чаше за шампањац

"Добра универзална чаша за вино је одлична за испијање шампањца, јер заиста омогућава да добијете све укусе и доживите вино онако како је то произвођач замисли", каже Камерон Недлер, познавалац вина и додаје: "Чаше за шампањац нису прошлост, али сматрам да је боље пити шампањац из веће чаше".

Тачно: Не би требало стављати коцкице леда у вино 

"Ако заиста желите да уживате у вину на начин на који треба, лед није добра идеја", каже је сомелијер Дана Спаулдинг и додаје: "Тренд који сам приметила је држање чаша за вино у замрзивачу пре сервирања, што није само паметна идеја, већ и веома погодна за Инстаграм. Такође ми се свиђа идеја да користим замрзнуто грожђе уместо коцкица леда". 

Тачно: Остатак вина увек треба чувати у фрижидеру

Фрижидер је добро место за чување остатака вина, јер ниже температуре успоравају хемијске процесе, укључујући оксидацију, наглашавају стручњаци. "Црно или бело вино после отварања одложите у фрижидер и тамо можете да га чувате до 5 дана", наглашава Мишел Фелдман, оснивач Гуд Фајн Вајн. 

Делимично тачно: Црно вино треба да се сервира на собној температури, а бело да буде охлађено

"Често се црно вино сервира топло, а бело превише хладно, што може да пригуши укус вина. Препоручио бих да се црвено вино охлади 20 минута пре сервирања. С друге стране, претходно прохлађена бела вина треба извадити из фрижидера око 25 минута пре сервирања ради оптималног уживања", предлаже Флорен Латар, директор компаније Маисон Лоуис Латар,  а пише Хафпост.