Магазин

"Ко је ово одобрио?": Откривен први званични портрет краља Чарлса, друштвене мреже горе

О укусима не треба расправљати, али изгледа да је велики број људи из читавог света имао потребу да подели своје мишљење о новом службеном портрету краља Чарлса. Док је уметник слику направио са намером да покаже симболизам, људскост и моћ краља, јавност је стекла врло другачији утисак, што се може видети према бројним коментарима на друштвеним мрежама.
"Ко је ово одобрио?": Откривен први званични портрет краља Чарлса, друштвене мреже горе© Aaron Chown-WPA Pool

Бакингемска палата објавила је први званичан портрет годину дана након што је Чарлс крунисан у Вестминстерској опатији у Лондону. На слици се види краљ који стоји у униформи велшке гарде и држи мач у руци, док лептир лети близу његовог рамена. Најупечатљивији део портрета је јарка црвена боја, која заузима велику површину платна.

Колико је боја јарка показује и реакција краља Чарлса приликом њеног откривања.
Портрет је похвалила и краљица Камила, која му је рекла да је добро пренео лик краља који је престо преузео у мају 2023, после смрти његове мајке, краљице Елизабете. Наводно је краљица Камила, када је видела слику, рекла аутору: "Да, то је он, погодили сте га".

Откривање слике ипак је прошло уз доста нервозе.

"Ако би се ово сматрало издајом, могао бих буквално да платим главом, што би био прикладан начин да сликар портретиста умре - да му уклоне главу", навео је Јео у шали. Желео је, како каже, да слика буде препознатљива и "раскид са прошлошћу".

Аутор Џонатан Јео наводно није желео да прекине традицију сликања краљевских портрета, али је ипак желео да овај портрет учини "динамичнијим и савременијим".

Аутор је додао да лептир симболизује Чарлсову метаморфозу од принца до краља.

"Када сам започео овај пројекат, Његово Величанство Краљ је још увек био Његово Краљевско Височанство Принц од Велса... Слично лептиру којег сам насликао како лебди преко његовог рамена, овај портрет је еволуирао како се трансформисала улога сада краља Чарлса у нашем јавном животу", објаснио је Јео за јавност.

Мишљења подељена, бурне реакције на друштвеним мрежама

Слика је убрзо привукла велику пажњу светске јавности и изазвала бројне реакције на друштвеним мрежама, а очигледно је да нису сви одушевљени. Многе кориснике је портрет асоцирао на морбидне, паклене сцене, пре свега због интензивне црвене боје која прекрива све површине слике, осим краљевог лица, шаке и лептира.

"Изгледа као да се купа у крви", "Делује као да гори у паклу", "Не говорим ово да бих био безобразан, стварно сам мислио да је намерно насликано као да гори у некој ватри", пишу људи на Инстаграму.

"Нисам сигуран ни да се краљу допада," додају други испод снимка на којем краљ открива слику на свечаном догађају.

"Мислим... Како је ово могло да се прихвати као службени портрет? Како су његови секретари, саветници, ПР тим и жена видели ово и нису помислили на крв? Добијам трансфер блама," додаје још једна корисница.

"А колико је британске пореске обвезнике коштао овај прилично бизаран портрет краља Чарлса?" питају се твитераши.

Неки чак сматрају да лептир симболизује принцезу Дајану, а неки претпостављају да је уметник можда намерно направио овај "неприкладни" портрет, како би суптилно критиковао британску монархију.

За сада, краљевска породица није одговорила на реакције јавности.

image