Шта боја очију може открити о вашем здрављу

Очи су огледало душе, али - и здравља, будући да њихова боја може открити предиспозиције ка појединим обољењима. Чему су склоније особе са смеђим, а чему оне са плавим очима?

Предиспозиције ка одређеним обољењима зависе од бројних фактора - генетике, окружења, начина живота. Нека од здравствених стања се откривају путем крвне слике, нека - детаљним испитивањима, а поједина је могуће предвидети и на основу боје очију.

Браон очи

Што је боја дужице ока тамнија, то је степен осетљивости на UV-зраке нижи. Самим тим, код особа са браон очима постоји нижи степен ризика од развоја рака ока и коже, објашњава офталмолог Иван Шваб у интервјуу за магазин Космополитан. Поједина истраживања показују и да су особе  са браон очима мање склоне појави витилига, хроничног обољења коже које се манифестује у виду белих мрља на различитим деловима тела. Оно што их издваја од других људи јесте и нижа толеранција на бол.

Зелене очи

Особе са зеленим очима су нешто осетљивије на штетне UV-зраке од оних са тамним, браон очима, па су стога и склоније развоју меланома ока, најчешћег облика унутарочног злоћудног тумора. Добра вест јесте да имају далеко виши степен толеранције на бол и мању вероватноћу за развој анксиозности и депресивних стања, сугеришу истраживања.

Плаве очи

Плава боја очију, будући да је веома светл, је баш као и зелена веома осетљива на штетне сунчеве зраке, па су особе са оваквим очима такође у високом степену ризика од развоја меланома ока. Једна студија објављена у Америчком журналу медицинске генетике показала је и да су људи са плавим очима склонији зависности од алкохола.

Шта мрље у дужици или беоњачи ока могу да открију о здрављу

Када је реч о боји очију, она може открити поједине предиспозиције за појаву генетских и аутоимуних обољења, али не може рећи ништа о тренутном здравственом стању пацијента. Ипак, мрље које се периодично могу појавити у дужици ока или на беоњачи засигурно могу послужити као упозорења.