Магија бројева: Зашто су се Руси плашили буђења у 3 сата ујутру

У Старој Русији се народ веома плашио буђења у 3 сата из поноћи. Они који би се (на њихову несрећу) и пробудили у зло доба би се трудили да остану у кревету мирни и да се праве као да спавају, како не би привлачили пажњу нечистих сила. Разлог за то је у магији бројева.

Човек који би се будио у 3 сата иза поноћи сматрао се у најмању руку човеком лоше среће, а у најгорем случају - и особом која на својим плећима носи бреме проклетства. Због чега се код руског народа појавило овакво веровање?

Због чега је 3 сата ујутру најопасније време

Према веровањима древних руских народа, време тик пред свитање је најопасније. У том периоду земљом владају нечисте силе, зли дугови и свакакве вештице које са свих страна вребају своје жртве. Најрањивији су, наравно, они који се у то време пробуде.

Ово веровање је засновано на магији бројева. Број 6 се у већини народа сматра бројем ђавола, док је 3 тачно половина тог броја. Баш у то време се, наводно, нечисте силе буде и излазе на слободу, пикирајући мете чија је душа негде између - ни на овом, ни на оном свету.

Шта се то догађа у 3 сата иза поноћи и шта је све забрањено у "глуво доба"

Посебно се водило рачуна о томе да се традиционално бањање, које у срцу Руса заузима посебно место, заврши до 3 сата иза поноћи, будући да се бања сматрала местом сусрета два света - нашег и оног другог. Они који би се у "глуво доба" нашли у бањи би, по веровању, са себе скинули и божији штит и тако постали жртве нечистих сила.

У три сата ујутру је било забрањено и чешљати се, јер се веровало да би демони  сакупљали опалу косу са пода и потом над њоме бајали. Тако би успевали да људску душу узму за себе и њоме овладају. Оне девојке које би се ипак тада чешљале су косу скупаље и бацале у воду, како би се заштиле од нечистих сила.

Како су се у Старој Русији борили са нечиситим силама 

У борби са силама "са онога света" обично мало шта помаже, али се довитљиви руски народ ипак сналазио како је знао и умео. Најчешће уз помоћ коприве или гранчица брезе, чији су се листови стављали на прозорски симс како би се улазак мрачних сила спречио. Сматрало се да се ових биљака зли духови нарочито боје, баш као што се у Србији сматра да се ђаво боји глоговог коца.

"Глуво доба" се завршавало тек након што се би петлови трећи пут огласили. Зависно од годишњег доба, то би било између 5 и 7 сати ујутру. Након тога се у стара времена руски народ могао будити сигуран да га нечисте силе неће напасти. Тада би отпочињали и рад по кући или окућници, организовали дружења или јутарње одласке у бању.