Магазин

Кејт Бланшет на Канском фестивалу у хаљини инспирисаној заставом Палестине (ФОТО)

Филмски фестивал у Кану, далеко превазилази границе седме уметности - одавно је својеврсна модна манифестација, али и место гласног активизма. Ове године, посебно се истакла глумица Кејт Бланшет која се на премијери филма "The Apprentice" појавила у хаљини, за коју многи кажу, да их подсећа на заставу Палестине.
Кејт Бланшет на Канском фестивалу у хаљини инспирисаној заставом Палестине (ФОТО)© TANJUG Via AP/Daniel Cole

На гламурозном догађају као што је Филмски фестивал у Кану, где се пажња често фокусира на звезде и дефиле на црвеном тепиху, глумица Кејт Бланшет нас је подсетила на моћ коју мода има када се користи као средство за изражавање ставова.

Застава Палестине или ипак није

Аустралијанка се на црвеном тепиху појавила у дугој хаљини дизајнера Жана Пола Готијеа. Моменат који је узбуркао друштвене мреже јесте тај што ова креација, у амбијенту црвеног тепиха, доста подсећа на заставу Палестине. 

Хаљина која би на први поглед била још једна у низу хаљина Канског фестивала, са предње стране црна а са задње бледо розе, скоро бела, имала је зелену поставу, коју је глумица у моменту проласка црвеним тепихом вештим и прорачунатим потезом изврнула да се види, стварајући илузију палестинске заставе. У кадру су се у том моменту нашле све боје палестинске заставе - црна, бела и црвена (тепих у позадини), те је на тај начин суптилно пренета порука подршке палестинском народу.

Одлука да користи моду као платформу за слање поруке солидарности Палестини, наглашава њену посвећеност хуманитарним циљевима и спремност да искористи свој утицај, пише Икс маг. 

Извештава се о њеном потезу, али...

Њен избор није само још једна "модна изјава", већ и апел да будемо свесни шта се догађа у Гази. У рату између Хамаса и Израела који траје месецима, убијено више од 13 хиљаде деце у Гази, више од 483 здравствена радника, 95 новинара.

Оно што може да се примети, јесте да велики број страних медија извештава о њеној тоалети на црвеном тепиху, али се избегава целокупни контекст, тачније избегава се помињање Палестинске заставе. Ипак, то не промиче милионима људи, те у коментарима пишу да се не заобиђе овај податак.

Иначе, ово није први пут да Бланшетова има да каже поводом страхота које се догађају у Гази. Пре извесног времена, глумица се обратила у Европском парламенту и тражила је да се одмах прекине ватра у Гази и да се не циљају цивили.

@middleeastmonitor Actress Cate Blanchett calls for ceasefire in Gaza Cate Blanchett, the globally recognised actress, has urged the European Parliament to call for a ceasefire, shedding light on the brutalities of life in Gaza under the Israeli occupation. In a heartfelt plea, she has called for immediate international intervention to stop the targeting of the unarmed Palestinian population. #cateblanchett#europeanparliament#gaza#gazaunderattack#palestine#palestine🇵🇸#freepalestine#standwithpalestine#israel#genocide♬ original sound - Middle East Monitor

Један од најразорнијих сукоба

Рат између Израела и Хамаса траје више од пола године и сматра се једним од најсмртоноснијих конфликта у савременој историји. Откако је Хамас покренуо прекогранични напад 7. октобра, Израел је напао Газу а последице су катастрофалне. Многе јавне личности, као и цео свет апелује да се не убијају цивили, деца, стара лица, жене, хуманитарни и здравствени радници, новинари и позива се на прекид ватре.

Реаговала и Амал Клуни

На рат између Хамаса и Израела је реаговара адвокат за људска права Амал Клуни, супруга глумца Џорџа Клунија. Она је једна од правних стручњака који су препоручили главном тужиоцу највишег светског суда за ратне злочине да тражи налог за хапшење израелског премијера Бенјаминa Нетанјахуa  и лидера групе Хамас.

image